جمهوریت –مهسا مژدهی: پرونده هستهای ایران در مرحله دشواری قرار گرفته است. در چنین شرایطی هر یک از نامزدهای انتخاباتی تلاش کردهاند تا نحوه برخورد خود را با این ماجرا تشریح کنند. طرفداران سعید جلیلی با تاکید بر گفتمان انقلابی، هرگونه سازش را متهم میکنند و طرفداران رقیب او از تحریمها و قطعنامههایی حرف میزنند که در زمانی که جلیلی در نقش تصمیمگیرنده و مذاکرهکننده ایران مقابل غرب فعالیت میکرد علیه کشورمان وضع شده است. در شرایطی که تهران تحت فشار تروئیکای اروپایی از یک سو و ایالات متحده از سوی دیگر قرار دارد، بحرانی شدن وضعیت بدون اینکه تدبیری در مورد آن وجود داشته باشد، میتواند منجر به قطعنامههایی شدیدتر علیه ایران شود. اتفاقی که اصلاحطلبان میگویند میخواهند مانع آن شوند.
با مهدی مطهرنیا استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالمللی در اینباره به گفتگو نشستهایم:
حاصل عملکرد سعید جلیلی در دورانی که مسئولیت پرونده هستهای را داشت چه بود؟ آیا همانطور که مخالفان جلیلی معتقدند، او در آن سالها باعث شد تا بارها قطعنامههایی علیه ایران صادر شود؟
آقای جلیلی در اتمسفر گفتمانی که تحت عنوان گفتمان انقلابی در دهه ۸۰ برساخته شد، توانست جلوه کند. او در چارچوب گفتمانی که پس از انقلاب و پس از رحلت رهبر نخست انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی رخ داد، در چارچوب گفتمان انقلابی سعی کرد خود را برجسته کند. تئوریسین این نگرش مرحوم مصباح یزدی بود که بسیار صریح و روشن نقش مردم را در جمهوریت را در نظم موجود از متن به حاشیه میراند. این گروه توانستند در چارچوب تکیه بر ایدئولوژی تعریف شده توسط او و حمایتها از آقای مصباح بهعنوان جایگزین شهید مطهری، در بخشهای نظامی و امنیتی قدرت بگیرند. آنها با قدرت گرفتن در دهه ۸۰ توانستند شوراهای شهر، ریاستجمهوری و مجلس شورای اسلامی را از آن خود کنند و با تکیه بر دادههای ناشی از این قدرت در بخش اقتصاد هم وارد شوند. در زمان محدود احمدینژاد ما شاهد جایگزینی اصولگرایان پایداریچی و دارای گرایشات تند به جای گروههای سنتی اصولگرا بودیم.بگونهای که در وهله نخست اصطکاک بین احمدینژاد بعد از انتخابات سال ۱۳۸۴ بیشتر با تیم راست کلاسیک چهره نشان داد و افرادی چون ناطق نوری که حامی او بودند، کم کم دچار واگرایی از او شدند.
جلیلی یکی از این افراد در منطق جایگزینی گروههای تندرو در منابع و منصبهای قدرت بوده که مورد حمایت هم واقع میشد. او در دوران احمدینژاد بهعنوان دبیر شورای امنیت ملی مشغول بهکار شد. در آن دوران بههر روی عصر طلایی اقتصاد ایران بعد از انقلاب اسلامی است. چرا که آوردههای ناشی از بالا رفتن قیمت نفت، توانست حجم انبوهی از دریافتهای مالی را برای دولت احمدینژاد فراهم کند. بهگونهای که در اندازهگیری توان مالی گفته میشود؛ حجم پولی که در دو دوره ریاستجمهوری او وارد ایران شد، برابر با حجم پولی بود که از آغاز فروش نفت نصیب ایران شده بود. اما پرونده هستهای که قبل از دوره احمدینژاد در حال پایان یافتن بود و از سال ۸۲ تا ۸۴ حسن روحانی بهعنوان دبیر شورای امنیت ملی در نقش مذاکره کننده عالی با تروئیکای اروپا در حال دستیابی به یک توافقنامه بود، با آمدن احمدینژاد و موضوع سیاستگذاری فعال در سیاستخارجی، رویکار آمدن جلیلی را در شورای امنیت در راه داشت. گفتمان او گفتمان انقلابی فعال در برابر گفتمان سازشکار منفعل معرفی شد. چون نام انقلاب گرفته بود و مورد حمایت هم قرار میگرفت و در دورهای بود که محمود احمدینژاد بهعنوان معجزه هزاره سوم و احیاکننده گفتمان انقلاب اسلامی مطرح بود، رویکردهای رادیکالیستی و تندرویانه منجر به حجم وسیعی از تحریمها شد که کیفیت آنها نیز در کنار کمیت اهمیت داشت و ایران را ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد قرار داد.
علی لاریجانی که قبل از او بهعنوان دبیرشورای امنیت و بعد از روحانی به میدان آمده بود؛ گفتمانی اصولگرایانه و درعینحال میانهرو داشت. اما بعد از آنکه بهقول لاریجانی جوانی خوب بهنام جلیلی وارد صحنه شد؛ این حجم از تحریمها و قطعنامهها علیه ایران صادر شد و از نظر کیفی ایران را در ذیل فصل هفتم و مواد ۴۹ تا ۵۱ قرار داد که خطر جنگ را در این بین ایجاد میکرد و این میتوانست بسیار بسیار اهمیت داشته باشد. قبل از آمدن حسن روحانی ما شاهد کدگذاری نرمش قهرمانانه از سوی رهبری جمهوری اسلامی ایران شدیم و در آن زمان پرونده از شورای امنیت به طور غیرمحسوس گرفته شد و به وزارت امور خارجه در زمان تصدی آقای صالحی رسید. جنبه کیفی این قطعنامهها باعث شده بود ایران در وضعیتی قرار بگیرد که تا حدودی لرزان و مخاطره انگیز بود. آمدن حسن روحانی و سپرده شدن پرونده به وزارت خارجه هم بدون مجوز رهبری امکانپذیر نبود. میتوانیم بگوییم بحث برجام، تعداد قطعنامهها و کیفیت آنها دستاویزی برای بازیهای سیاسی و تحتفشار قرار دادن رقیب است. محمدجوادظریف در مصاحبهای تلویزیونی تعداد قطعنامههای هر یک از جناحهای رقیب را مطرح و اعلام کرد که او خود تحت تحریم هایی بود که در این زمینه ایجاد شد. تحریمها مرتبط با کل نظام جمهوری اسلامی ایران است که قوه مجریه بخشی از آن است و اگر در مباحثات و مبارزات اشکار میشود تنها برای بهرهبرداری ابزاری از این موضوعاتی است که پروندههای ملی هستند.
ترسی که وجود دارد این است که مکانیسم ماشه در صورت رای آوردن سعید جلیلی و رئیس جمهور شدن او، مکانیسم ماشه از سوی کشورهای غربی علیه ایران فعال شود. این ترس تا چه اندازه امکان به وقوع پیوستن را دارد؟
به هر تقدیر آقای جلیلی نماد رودررویی با ایالات متحده آمریکا و غرب در پرونده هستهای است و آمدن او نه تنها در جغرافیای سیاست بلکه در اقتصاد، مسائل فرهنگی و ارزشی و واگرایی میان بخشهایی از مردم که نشان دادند با وجود آمدن اصلاحطلبان کمتر از انتخابات گذشته به میدان آمدند، به وجود خواهد آمد و وارد تونل گذار بسیار سخت خواهیم شد. اگر چه که آمدن پزشکیان هم نمیتواند تغییر زیادی انجام دهد اما اتمسفر گفتمانی ناشی از آمدن احتمالی او تنفسگاهی موقتی برای مردم را فراهم میکند چرا که رئیسجمهور تصمیمگیرنده نهایی نیست.
با این حساب آیا به اعتقاد شما، این که چه فردی در نقش ریاست جمهوری ظاهر میشود، نمیتواند وضعیت پروندههستهای را بدون هماهنگی با دیگر نهادها تغییر دهد؟
با آمدن جلیلی در پاستور دو مولفه رخ میدهد. اول اینکه گفتمان انقلابی در معرض آزمایش قرار میگیرد و چون قدرت را در دست دارد و با بدنه سخت قدرت همگون است میتواند تصمیمات بزرگ بگیرد و منتقدین را از صحنه دور کند. در عین حال اگر این فعل و انفعالات را انجام دهد، دچار ریزش گفتمانی در درون خود خواهد شد و جایگاه خود را در سپهر سیاسی ایران از دست خواهد داد و رویکرد او متمایل به خشونتگرایی در برابر منتقدین و رقبا خواهد شد. اما همانطور که در آغاز هم گفتم این توان را دارد که تصمیم بزرگتری را نسبت به گروه رقیب بگیرد چون در یک دستی حاکمیتی و حکومتی عمل میکند. در صورتیکه اصلاحطلبان به قدرت بنشینند، با افرادی میتوانند وارد مذاکره شوند که در پی توسعه ملی ایران و ادبیات ناشی از گفتمان انقلابی برگرفته از رویکردهای مدرن هستند. اما در جهت دیگر آمدن این جبهه در قوهمجریه به دلیل تعارضی که با استوانه سخت قدرت دارند نمیتوانند تاثیرات جدی در زمینه پرونده هستهای داشته باشند.
البته غرب دیگر با افراد جدیدی در ایران روبه رو نیست که نداند روی کار آمدن هر کدام از جبههها و جناحها در پاستور میتواند چه تمایزی داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
- زمانبندی انتخابات ریاستجمهوری منتشر شده در فضای مجازی اعتبار ندارد
- ۸ تیر انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری
- اعضای شورای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، امکان کاندید شدن دارند؟
- آیا انتخابات ریاست جمهوری به صورت الکترونیک برگزار میشود؟
- پیشنهاد مهم وزارت کشور به شورای نگهبان درباره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ +جزئیات
- پزشکیان برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام نامزدی کرد
- مسعود پزشکیان آماده کاندیداتوری انتخابات ۱۴۰۳
- وزیر احمدی نژاد در راه انتخابات ریاست جمهوری
- محسن هاشمی کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری میشود
- هاشمی: در اخبار دیدم که نامزد انتخابات ریاستجمهوری شدهام
- حسن خمینی تصمیمی برای کاندیداتوری در انتخابات ندارد
- سعید محمد در انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام میکند
- در انتخابات ریاست جمهوری صرفاً با کارت ملی و شناسنامه میتوان رأی داد
- اسماعیلی: دولت بنای معرفی نامزد در انتخابات ندارد
- مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری انجام میشود
- برای کاندیداتوری در انتخابات شخصاً تمرکزم بر دکتر صالحی و جهانگیری است
- عزم پورمحمدی برای نامزدی؟
- فقط پنج دقیقه، مهلت ارایه برنامه نامزدهای ریاست جمهوری
- علی لاریجانی اعلام کاندیداتوری کرد
- علی لاریجانی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- ۳ خانم برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری مراجعه کردند که واجد شرایط نبودند
- تصویر متفاوت از سعید جلیلی سوژه کاربران شد
- زاکانی احتمالاً یکشنبه در انتخابات ثبتنام میکند
- توضیح وزیر کشور درباره برگزاری انتخابات الکترونیک
- قالیباف برای کاندیدا نشدن در انتخابات ۱۴۰۳ تعهد داده است؟
- وحید حقانیان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شد
- پزشکیان داوطلب انتخابات ریاستجمهوری شد
- رسولینژاد برای انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام کرد
- فتاح در انتخابات ریاستجمهوری کاندیدا نمیشود
- زاکانی داوطلب نامزدی انتخابات ریاستجمهوری شد
- دهمرده داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- الهیان در انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام میکند
- مالکی داوطلب نامزدی انتخابات ریاستجمهوری شد
- میرتاج الدینی داوطلب نامزدی انتخابات ریاستجمهوری شد
- احمدینژاد: در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام میکنم
- زریبافان داوطلب نامزدی انتخابات ریاستجمهوری شد
- اسماعیلی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- چه کسانی داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری شدهاند؟
- نامنویسی سرتیپ افشارزاده در انتخابات ریاستجمهوری
- ثبتنام قاسمزاده، در انتخابات ریاستجمهوری
- احمدینژاد: اطمینان دارم همۀ مسائل کشور با استفادۀ حداکثری از ظرفیتهای ملی حلشدنی است
- محمد مقیمی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- امیر شاهوردی در انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام کرد
- ماجرای قطع صدای احمدی نژاد در زمان سخنرانی چه بود؟
- محفوظی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- حجتالاسلام اکبری برای انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام کرد
- نادران داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- جاسمی داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری شد
- سبحانی داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری شد
- دومین داوطلب زن برای انتخابات ۱۴۰۳ ثبت نام کرد
- جهانگیری داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری شد
- کریمی داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری شد
- قالیباف داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- چنارانی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شد
- بذرپاش، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شد
- منظور داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاستجمهوری شد
- بذرپاش: قرار من با رئیس جمهور شهید هنوز برقرار است
- شعارها، سوابق و گرایشهای سیاسی ۸۰ داوطلب انتخابات ریاستجمهوری
- عباس عبدی: به نظر میرسد که پس از ۱۳۶۰، این اولین دورهای است که روحانیون خود را بهکلی از انتخابات کنار کشیدهاند
- آیتالله جنتی: همه کسانی که در انتخابات پیشرو نقشآفرین هستند، رفتار و اخلاق اسلامی را سرلوحه فعالیت خود قرار دهند
- معاون حقوقی ریاست جمهوری: دولت باید در انتخابات بی طرف باشد
- ۱۵ تیر زمان مرحله دوم احتمالی انتخابات ریاست جمهوری است
- امیدوارم در انتخابات کسی نخواهد با شهدا رقابت کند
- جبلی: صداوسیما برای انتخابات تقریباً آماده است
- حدادعادل: طبق برخی نظرسنجیها سطح مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری بالاتر از انتخابات دور قبل است
- صداوسیما: نامزدهایی که امکان تایید صلاحیت خود در انتخابات را زیاد میدانند برای آمادهسازی برنامههای ضبطی خود اقدام کنند
- اتمام بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری
- زیدآبادی: انتخابات دو مرحله ای می شود
- جلسه اضطراری جبهه اصلاحات پس از اعلام اسامی نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری
- علی عبدالعلی زاده رئیس ستاد انتخاباتی پزشکیان شد
- جهانگیری: قرار من با مردم پابرجاست
- شجاعان: انتخابات الکترونیکی برگزار نمیشود
- برنامههای سومین روز تبلیغات نامزدهای ریاست جمهوری در تلویزیون، امروز چهارشنبه ۲۳ خرداد
- شناسه انتخاباتی نامزدها اعلام شد
- مشارکت مردم در انتخابات به «پزشکیان» بستگی دارد
- زریبافان به ستاد انتخاباتی پورمحمدی پیوست
- مسئولین اجرایی انتخابات از رای مردم حفاظت و صیانت کنند
- تصمیم قالیباف درباره قیمت خودرو و بنزین
- دیوارنگاره میدان ولیعصر انتخاباتی شد
- سه انتخابات گذشته برای کشور ما زیبنده نبود
- جلیلی: شعار ما حاصل یک ماه اخیر نیست، یازده سال بر روی آن کار شده است
- دیدار ۶ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با رئیس مجلس خبرگان
- پزشکیان: اگر بنزین قرار باشد گران شود باید خودروهایی وارد کنیم که مصرف آنها پایین است
- جلیلی: دولت سایه، دکان و دستگاه نیست
- آشنایی با نمایندگان اقتصادی شش نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری
- ستاد پزشکیان: ظریف در میزگرد سیاست خارجی، پزشکیان را همراهی خواهد کرد
- رئیس ستاد جلیلی: قصد عقبنشینی از انتخابات نداریم
- جبهه انقلاب برای اجماع در انتخابات حرکت را شروع کرده
- شورای نگهبان به انتخابات لطمه زد
- فلاحتپیشه: دخالت در امور شخصی مردم پررنگترین بنبست پیشروی پزشکیان است
- انتخابات، سیاست خارجی و سوالاتی از کاندیداها
- واکنش دفتر مقام معظم رهبری به برخی نقل قولهای غیر مستند انتخاباتی
- مبادا هوای نفس باعث شود کنار نروید و اتفاق سال۹۲ تکرار شود
- چرا کاندیداهای اصولگرا برای رای آوردن، زیر حرف های گذشته شان می زنند؟
- نامه دفتر روحانی به جبلی: فرصت پاسخگویی را فراهم کنید
- روسها دوست ندارند، پزشکیان رئیس جمهور شود
- ائتلاف نامزدهای اصولگرا از رویا تا واقعیت
- توصیه عباس عبدی به کسانی که برای شرکت در انتخابات تردید دارند؛ بر اساس درایت تصمیم بگیرید نه کینه و نفرت
- نظام برای اینکه نسل z را از خیابان به صندوق رای بکشاند باید نشان دهد قصد اصلاح اشتباهات قبلی را دارد
- پزشکیان با ظریف و مهدی سنایی به تلویزیون می آید؟
- از فردای انتخابات ریاست جمهوری بورس این تغییر را میکند
- برنامه تبلیغاتی امروز کاندیداهای ریاست جمهوری
- زاکانی: قیمت بنزین را از ۳۰۰۰ به ۱۵۰۰ تومان اصلاح میکنم
- قالیباف: اینکه گفته میشود قانون اقدام راهبردی مجلس مانع توافق شده حرف درستی نیست
- تذکر سیدعباس صالحی به صداوسیما؛چه اشکالی دارد که مقدار تحمل را محدود به ایام انتخابات نکنید؟
- پاسخ صدا و سیما به اعتراض حسن روحانی
- روحانی افشاگری کرد/ به مردم خیانت شد
- قالیباف کاندیدای اصلح جبهه انقلاب تا پایان خواهد ماند
- انتخابات ۸۸؛ شکستهشدن حدنصاب مشارکت
- دختر زاکانی: پدرم اصلا خشمگین نیست
- در همایش «وعده سعید، وعده صادق» چه گذشت؟
- نشست « محمد باقر قالیباف » با علما و بزرگان اهل سنت
- ظریف: قدرت چه مزهای دارد که حاضرید بنیان نظام را زیر سوال ببرید؟
- روزنامه اطلاعات : میخواهید امیرکبیر رئیسجمهور شود یا حاج میرزا آغاسی؟
- مناظره چهارم تغییر کرد
- چرا مناظرات ، نهتنها هیجان به انتخابات نداد بلکه هیجان را کشت؟
- فیاض: مردم دیگر عوام نیستند، نمیتوان کلاه سر مردم گذاشت
- هاشمی: مشارکت بالای ۵۰ درصد به نفع پزشکیان است
- ۲ روش پایداریها برای حذف قالیباف و پیروزی جلیلی
- روزنامه خراسان: در نظرسنجی های ۷۲ ساعت گذشته پزشکیان رشد محسوسی داشته؛ چارهای جز اجماع اصولگرایان وجود ندارد
- شریعتمداری خطاب به نامزدهای اصولگرا: اگر ائتلاف نکنید، رهرو شهید رئیسی نیستید
- با گونه جدید و غریبی از عدممشارکت مواجهیم
- هر همراه، ۲ رای!
- زنگنه از صداوسیما وقت پاسخگویی خواست
- در دیدار مسعود پزشکیان با سید حسن خمینی به مناسبت انتخابات چه گذشت؟
- حمایت جنجالی پناهیان از قالیباف
- روحانی: از برجام خارج نشدیم تا بایدن اعلام کند ما به برجام برمیگردیم
- نتخابات هشتم تیرماه سیاست حقیقت در برابر سیاست پساحقیقت
- پیام مهم سیدمحمد خاتمی درباره انتخابات ریاست جمهوری
- جلیلی، آب پاکی را روی دست قالیبافیها ریخت
- قاب معنادار و پُربازتابی که امروز از زاکانی شکار شد
- مهمترین بحران ایران از چشم نامزدها دور ماند!
- جلیلی اصلح مقبول و جدیترین گزینه انتخابات است
- حمایت ۵۴۴ نماینده ادوار مجلس از پزشکیان
- پزشکیان: مشکل اصلی کشور اختلافات درونی است
- من دولت خودمم، دولت روحانی مگر چه بدی داشت؟
- ظریف: فرق است بین اینکه خشک مغزها و چماق به دست ها در پاستور باشند یا پزشکیان
- روزنامه شهرداری تهران:در انتخابات شرکت کنیم تا حتی اگر دولت مخالف ما هم تشکیل شد رای قوی داشته باشد
- رئیس جمهور شدن کدام کاندیدا قیمت دلار را ثابت نگه می دارد؟
- وضعیت اقتصادى کشور امان مردم را بریده است
- رئیس موسسه مصباح یزدی: جلیلی گزینه ماست
- برای ایران و احتمال انقراضش
- کارنامه ای که زاکانی در شهرداری تهران از آن دم می زند، اصلا اجرا نشده/ او در شهرداری هم وعدههای بزرگی به تهرانیها داد
- چراغ سبز قاضی زاده هاشمی برای انصراف
- تحلیل رائفی پور از وضعیت اصولگرایان در انتخابات
- کیهان: عدم انصراف نامزدهای انقلابی توطئه اصلاح طلبان است!
- نفر اول آخرین نظرسنجیهای انتخاباتی کیست؟
- پاسخ دندان شکن ظریف به زاکانی!
- درخواست اصلاح طلبان و خاتمی برای افزایش مشارکت، ایده شیطانی است
- زیدآبادی: تا اینجا، تمام و حساب و کتابهای «جبههٔ نیروهای انقلاب» در مورد روند انتخابات اشتباه از کار درآمده
- استقبال مردم مشهد از پزشکیان/ نباید اجازه دهیم به نام مردم هرکاری میخواهند بکنند
- نسل z پای کار بیاید مشارکت بالای ۷۰ درصد میرود
- شورای اجماع در خانه آقا محسن؛ اصولگرایان وحدت میکنند؟
- رای بازاندیشانه، نه اعتراضی و شرمسارانه؛ واکاوی دغدغههای مرددین
- مخالفت دولت عربستان با رأی دادن حجاج ایرانی
- شریعتمداری: ظریف بدجوری ماهیت واقعی اش را افشا کرد
- شریعتمداری به نامزدهای اصولگرا: هنوز دیر نشده کناره گیری کنید
- زاکانی از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری انصراف داد
- واکنش کنایهآمیز پزشکیان به انصراف زاکانی؛ نموندی دیگه!
- تصویری از درخواست هواداران قالیباف از جلیلی
- ۷۲ درصد ایرانیان، دولت رئیسی را تایید میکنند
- پیشنهاد ویژه حسین انتظامی درباره اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری
- در چه صورت انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ به دور دوم کشیده می شود؟
- آمار تازه شمارش آرا؛ افزایش فاصله پزشکیان با جلیلی
- جدیدترین نتایج انتخابات ۱۴۰۳ ؛ رقابت پزشکیان و جلیلی
- نثاری: انتخابات در سلامت و امنیت کامل برگزار شد
- نتایج آخرین شمارش آرای انتخابات ۱۴۰۳
- پایان مرحله اول چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری
- اظهارنظر متفاوت ضرغامی درباره انتخابات
- ۲ شهید در حمله اشرار به خودروی حامل صندوق رای در سیستان و بلوچستان
- «مسئولیت تراژیک و ناخواسته» در دور دوم /زیدآبادی
- دعوت قاضیزاده هاشمی برای حمایت از سعید جلیلی
- فروزنده: ستادهای تبلیغاتی زاکانی در حمایت از جلیلی فعالیت میکنند
- قالیباف: همه تلاش کنیم دکتر جلیلی رئیس دولت آینده شود
- شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی از جلیلی حمایت کرد
- پیام پزشکیان بعد از اعلام نتایج انتخابات
- بازتاب برگزاری انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم در رسانههای بینالمللی
- تبلیغات نامزدهای راه یافته به دور دوم آغاز شد
- پزشکیان: صدای بیصدایان هستم/ دروغ نمیگویم
- ظریف: جلیلی عامل تحریم ها و مخالفت با برجام است
- رأی ندادن یعنی فرصت دادن به اقلیت
- عارف : نه فرصت اشتباه داریم نه فرصت جبران
- حضور سعیدجلیلی در بازار تهران
- اگر آراء خاکستری نیایند وضع بدتر میشود
- طعنه سنگین مهاجری به قالیباف ؛ اگر پزشکیان نام عیسی شریفی را میبرد، حیثیتی برایتان باقی میماند؟
- تایید سلامت انتخابات توسط شورای نگهبان
- تحریم عامل ایجاد یا تشدید همه مشکلات اقتصادی است
- جزییات برنامه های تبلیغاتی نامزدهای انتخابات در تلویزیون اعلام شد
- هشدار علی لاریجانی درباره خطر رای ندادن و شکل گیری دیکتاتوری
- کنایه رسایی به عملکرد ضعیف جلیلی در مناظره: فرصت سوزی کردی
- در اولین مناظره تلویزیونی جلیلی و پزشکیان در مرحله دوم انتخابات چه گذشت؟
- پزشکیان در نخستین مناظره دور دوم انتخابات چه گفت؟
- جلیلی در نخستین مناظره دور دوم انتخابات چه گفت؟
- طعنه سنگین عباس عبدی به جلیلی بعد مناظره طوفانی
- پیوستن اعضای ستاد قالیباف به ستاد پزشکیان
- مرخصی مجدد زاکانی برای سفرهای انتخاباتی جلیلی
- نامه چهارم دفتر روحانی به کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری
- قول میدهم به مردم دروغ نگویم
- دلجویی تلفنی پزشکیان از دکتر طریقت در پی حمله با شوکر به او