جمهوریت -خبرگزاری شینهوا همزمان با یکساله شدن توافق عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی که با میانجیگری چین حاصل شد در گزارشی به بررسی تاثیرات این بهبودی روابط بر منطقه و مناسبات دو کشور پرداخت و تاکید کرد: روابط تهران و ریاض در طول یک سال گذشته از آشفتگیهای منطقهای عبور کرده و مزایای قابل توجهی برای مردم هر دوی این کشورها و منطقه به همراه داشته است.
این رسانه افزود: آشتی تاریخی میان ایران و عربستان، نه تنها مظهر تعهد چین به صلح منطقهای است، بلکه الگوی جدیدی برای حل و فصل مناقشات از طریق گفتوگو و مذاکره ایجاد میکند.
امروز، حمایت چین از صلح در کشورهای خاورمیانه همچنان طنینانداز است.
شینهوا در ادامه به ادامه جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه اشاره و خاطر نشان کرد: از آنجاییکه این درگیری بر سراسر خاورمیانه سایه افکنده است، کشورهای منطقه بیش از پیش مشتاق تلاشهای صلحآمیز برای کمک به بازگرداندن آرامش هستند.
رسانه چینی بهبود روابط تهران و ریاض را نمونهای از این تلاشها برای ارتقای صلح در منطقه دانست و با اشاره به نقش پکن در این میان نوشت: چین برای تنشزدایی میان ایران و عربستان نقش یک میانجی را بر عهده گرفت و از روابط دوستانه خود با آنها برای تسهیل ارتباطات و گفتوگو بین طرفهای متخاصم استفاده کرد. سرانجام، عربستان سعودی و ایران در ۱۰ مارس ۲۰۲۳ در بیانیه مشترکی که با چین در پکن منتشر شد، اعلام کردند که به توافقی برای بازگشایی سفارتخانهها و نمایندگیهای دیپلماتیک خود در مدت دو ماه دست یافتهاند که نقطه عطفی در آب شدن روابط آنها محسوب میشد.
تسهیل آشتی ایران و عربستان با کمک چین به عنوان یک کاتالیزور برای ظهور مسیر جدید تنشزدایی در میان کشورهای خاورمیانه عمل کرده است، چراکه اندکی پس از آن، یک رشته تحولات مثبت در روند صلح خاورمیانه حاصل شد: سوریه پس از ۱۲ سال وقفه به اتحادیه عرب بازگشت. قطر و بحرین تصمیم به احیای روابط دیپلماتیک گرفتند. روابط ایران، ترکیه و مصر نیز بهبود یافت و تنشها در یمن فروکش کرد.
نوها باکر، استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی در قاهره در این باره گفت: توافق احیای روابط ایران و عربستان با میانجیگری چین، به خاورمیانه یک فرمول جدید برای ارتقای امنیت و ثبات ارائه میدهد.
خبرگزاری شینهوا همچنین به ارائه جزئیاتی درباره افزایش چشمگیر تعاملات و دیدارها میان مقامات ارشد ایرانی و سعودی در طول یک ساله گذشته پرداخت و گفتوگوی تلفنی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران و محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در ماه اکتبر درباره جنگ غزه و متعاقب آن، سفر رئیسی به ریاض برای شرکت در کنفرانس عربی-اسلامی درخصوص مساله فلسطین را نقطه عطف بهبود روابط تهران و ریاض توصیف کرد.
جورجیو کافایرو، مدیر اجرایی Gulf State Analytics، یک شرکت مشاوره ریسک ژئوپلیتیک مستقر در واشنگتن در مقاله اخیر خود نوشت: تعاملات نزدیک بین عربستان سعودی و ایران در سال گذشته نشان میدهد که در این تنشزدایی از آنچه که برخی از تحلیلگران احتمالاً یک سال پیش انتظار داشتند، عمق بسیار بیشتری وجود دارد.
شینهوا تاکید کرد: دو کشور با روابط رو به رشد خود پیام روشنی را به جهان خارج، مبنی بر این میفرستند که «صلح پایدار تنها از طریق آشتی مبتنی بر گفتوگوی صمیمانه حاصل میشود».
در حال حاضر، پیامدهای ادامه جنگ غزه و ممانعت برخی کشورها از تلاشها برای برقراری آتشبس، تهدیدی جدی برای تلاشهای طولانی مدت حفظ صلح در خاورمیانه است. در چنین شرایطی حمایت چین برای حلوفصل مناقشات از طریق گفتوگو و دیپلماسی، حتی از اهمیت بیشتری برای تقویت صلح در این سرزمین جنگزده برخوردار است.
عبدالعزیز الشعبانی، یک محقق سعودی در مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک الریاض اظهار داشت: رویکرد چین برای دستیابی به امنیت با خواسته کشورهای خاورمیانه برای ایجاد تحولات صلحآمیز همسو است. آشتی ایران و عربستان مفهوم صلح و توسعه را به عنوان یک اجماع مشترک در سراسر منطقه متبلور کرده است.
حامد وفایی، محقق و چین شناس در دانشگاه تهران گفت: حل و فصل شکاف بین عربستان و ایران بهعنوان شاهدی بر کارآمدی تلاشهای دیپلماتیک چین در تقویت صلح منطقهای تلقی میشود. یک خاورمیانه و بهطور جهان صلحآمیزتر نیازمند مشارکت بیشتر عاملان صلح همانند چین است.
بیشتر بخوانید:
- قانون انتخابات مجلس اصلاح شد
- موضع جامعه روحانیت درباره انتخابات مجلس
- اصولگرایان استارت رسمی انتخابات مجلس را زدند
- احتمال اجماع لیست نهایی تهران در اردوگاههای اصولگرایان
- عارف جلسات منظم با استانداران ادوار دارد و به دنبال رقابت انتخاباتی است
- سازماندهی هستههای انتخاباتی شورای وحدت در تهران
- استراتژی جبهه پایداری در انتخابات مجلس چیست؟
- درخواست انتخاباتی محسن هاشمی از حسن روحانی
- حسن روحانی: تنها راه این است که این نظام اصلاح شود
- روایت سردار کوثری از جلسه فرماندهان سپاه با روحانی پس از انتخابات ۹۶
- تعرفه انتخابات مجلس و خبرگان یکی شد
- تایید صلاحیت مطهری، نوبخت و پزشکیان برای انتخابات مجلس
- تاجگردون با این عکس به استقبال انتخابات رفت
- صلاحیت سید محمود علوی، وزیر سابق اطلاعات برای شرکت در انتخابات مجلس تایید نشد
- لیست انتخاباتی بر اساس نظریه «انقلاب مستمر»
- به تذکرات رهبری درمورد مشارکت، رقابت، سلامت و امنیت انتخابات توجه نشده
- ساداتینژاد از حضور در انتخابات مجلس انصراف داد
- ستاد انتخابات کشور: با گواهینامه، کارت پایان خدمت و گذرنامه هم میتوان رای داد
- ادغام تعرفه رای دو انتخابات ۱۴۰۲
- ملزومات برگزاری انتخابات باشکوه را فراهم کنید
- انتخابات مانند غزه در محاصره است
- حسینی: تلاش دولت افزایش مشارکت در انتخابات است
- باهنر: اصولگراها باهم کلکل می کنند تا سهم شان در لیست بیشتر شود /جبهه پایداری گفته لیست جدا می دهد
- اطلاعیه دفتر لاریجانی پیرامون نقش او در انتخابات
- لاریجانی: وقتی رهبری گفتند «مشارکت هر چه بیشتر مسأله اصلی است»، یعنی بخشهای مختلف باید کاری کنند، نه اینکه صرفا سخنان را تکرار کنند
- ائتلاف اصولگرایان در انتخابات خبرگان چه می کند؟
- اعلام موجودیت ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب اسلامی
- باهنر از قم یا کرمان یا سرلیست شورای وحدت تهران؟
- مصطفی پورمحمدی برای خبرگان تایید صلاحیت شد
- محمدباقر نوبخت از رشت کاندیدا شد
- شعار شورای وحدت در انتخابات مجلس دوازدهم
- جبهه اصلاحات ایران دلایل خود براى عدم ارائه لیست در انتخابات ۱۱ اسفند را بیان کرد
- وحدت ملی بر وحدت اصولگرایی اولویت دارد
- فرصت بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ادامه دارد
- ۲۲ نفر از نمایندگان دوره یازدهم مجلس رد صلاحیت شدهاند
- برگزاری انتخابات الکترونیکی در تهران منتفی شد
- تبلیغات انتخابات مجلس چهزمانی آغاز میشود؟
- حداد عادل: حضور در انتخابات یک وظیفه ملی است
- سخن گفتن از تحریم انتخابات جرم نیست
- جبهه اصلاحات با انتخابات و صندوق رای قهر نیست اما توصیه ای ندارد
- جبهه پایداری موضوع «سهمیهبندی» برای لیست انتخابات را تکذیب کرد
- هیچکس مانع رای دادن هیچ شهروند ایرانی با هر نوع حجابی نخواهد شد
- کیهان : اگر اصلاح طلبان در انتخابات مجلس مشارکت نکنند، راه شان را برای انتخابات ریاست جمهوری آینده می بندیم
- کیهان: اگر حکومت پهلوی مانده بود، در خوشبینانهترین حالت، وضعیت امروز عربستان را داشتیم که حکم گاو شیرده برای آمریکاییها را دارد
- پروژه ۳۷۳ میلیون دلاری عربستان در مکه راهاندازی شد