در شرایط حاضر نشانی از «وفاق ملی» نیست. لطف کنید حرمت نامها را نگه دارید. این روزها وفاق ملی را تلاش برای «التیام برخی گسیختگیهای درون نظام» بخوانید. همین و بس. البته شاید وفاق ملی در آینده از همین مسیر بگذرد.
در متونی که این روزها تولید شده، سه مسیر پیش رو نهاده میشود: اول تکیه بر اصول انقلاب یا متن قانون اساسی است. دوم پذیرش یکدیگر بر اساس وزن و قدرتی که هر کدام از طرفین در عمل کسب کردهاند و سوم صلوات بر گذشتهها و تمرکز توجهات به حل مشکلات پیش رو است. هیچکدام را نمیتوان یکسره کنار گذاشت. اما پرسش این است: از کدام یک باید آغاز کرد؟ شروع از مسیر اول به بازجویی و حذف میانجامد. هر کدام تفسیری از قانون اساسی یا انقلاب دارند و دیگری را به انحراف از اصول متهم میکنند و طرف خود را به پذیرش حذف یا توبه توصیه میکنند. چون حذف و توبه واقعی هم در کار نیست، شکافها همینطور افزونتر میشوند.
شروع از مسیر دوم هم معیار روشنی ندارد. هر کدام بر اساس معیارهایی قدرت خود را بیش از دیگری ارزیابی میکند. به جای آنکه به گسیختگیها بیاندیشد به تسلیم طرف ضعیفتر میاندیشد.
مسیر سوم برای شروع از همه سالمتر است: خوب است تمرکز توجهات به حل مشکلات باشد. اما اولین مشکل نفس تولید و تداوم این گسیختگیهاست. نظام گسیختگی درونی میزاید. چنین ساختاری خود مشکل زاست و قادر به حل مشکلات نیست. مثل ماشینی میماند که هر روز یک مشکل تازه فنی پیدا میکند و در جاده میماند.
به چه دلیل نظام گسیختگیهای نو به نو میزاید؟ نظام سیاسی با موسیقی سنتی ایران نسبت دارد. خیال میکند سیاست ورزی هنگامی روی میدهد که یک ملودی نواخته شود و همه آن را تکرار کنند. این اتفاق در موسیقی ممکن و در سیاست محال است. صداها فراواناند هنر سیاسی را کسی دارد که میان این صداهای گوناگون همسازی و هماهنگی ایجاد کند. سیاست مدرن با سمفونی بیشتر همساز است.
حال میتوان از مسیر سوم سراغ دو مسیر اول و دوم هم رفت. هر تفسیری از انقلاب و قانون اساسی که ساختار متصلب تک صدا را موجه کند مادر و زایشگاه مشکلات است. در ارزیابی موازنه قوا، طلب تسلیم و توبه از طرف تضعیف شده هم خطرناک است.
هنگامی که همه چشمها به سمت مشکلات خیره میشود؛ هر کس از هر منظری که در آن ایستاده، سهم خود را ادا خواهد کرد. تفسیری از قانون یا انقلاب موجه است که در حال حاضر دردی را دوا کند. در ارزیابی قوت و ضعف دیگری هم میزان توانایی دخالت برای حل مشکل تعیین کننده است. توجه همه به حل مشکلات، و تعهد به حرکت به سمت تقلیل آنها، بنیاد یک نظام قدرتمند و در همان حال اخلاقی است. آنگاه نظام سیاسی پس از تحصیل هماهنگی درونی، به سمت پذیرش اغیار در اجتماع سیاسی خود هم حرکت خواهد کرد. آنگاه شاید مسیری به سمت وفاق ملی گشوده شود.
بیشتر بخوانید:
- ظریف از معاونت راهبردی دولت پزشکیان استعفا داد
- شوک «استعفایِ شبانه» ظریف و دو روایت
- پس لرزه کابینه پیشنهادی پزشکیان
- باید از کابینه پزشکیان دفاع کرد
- تقوینژاد جایگزین علی بهادری جهرمی و «دبیر هیات دولت» شد
- انتقاد صریح جمهوری اسلامی از کابینه پیشنهادی پزشکیان
- برنامه عراقچی؛ «سیاست خارجی فراگیر، فعال و اثرگذار»
- محسن رضایی: همه به پزشکیان کمک کنیم
- واکنش جهانگیری به انتقادات از کابینه پزشکیان
- انتخاب بخش خصوصی در اداره اقتصاد کشور تکلیف و الزام است
- روایت یک اصلاحطلب از توافق پشتپرده پزشکیان با اصولگرایان برای عبور از سد مجلس؛امتیاز داده!
- ظریف الان نمی تواند بگوید من نقش نداشتم
- پیاده شدن زود هنگام ظریف از قطار دولت
- آذر منصوری: مراقب تفرقه افکنیها باشیم
- کابینه پزشکیان مانند دولت پنجم موفق خواهد بود
- در رای اعتماد به وزرای کابینه فرصت سوزی نشود
- پیش بینی زیدآبادی از نحوه مواجهه مجلس با کابینه پیشنهادی دولت پزشکیان
- کدام وزیر بالاترین رأی اعتماد را می آورد؟
- حمایت انجمن رسانه های کشاورزی از وزارت نوری قزلجه
- رقبای وزیر پیشنهادی کشاورزی به جعل روی آوردند
- ارزیابی از کابینه پزشکیان | کوچکزاده: ترکیب کابینه «لج در بیار» نیست
- آیا این حرف درست است که پزشکیان آخرین شانس برای نظام جمهوری اسلامی است؟
- رفتار پزشکیان در گوش ندادن به انتقادات تند اصلاح طلبان،منطقی بود
- نوری قزلجه گزینه بسیار مناسبی برای وزارت جهاد کشاورزی است | تجربه و تحصیلات او جامعیت لازم برای تحقق امنیت غذایی را دارد
- حسین شریعتمداری از دست پزشکیان شاکی شد
- پزشکیان اهل بازی و نقشه کشیدن نیست
- ارزیابی از کابینه پزشکیان | پیشبینی عضو هیات رییسه از عدم رای اعتماد به ۵ وزیر | دفاع تاجگردون از همتی
- ارزیابی از کابینه پزشکیان | ترکیب خوب کارشناسی کابینه از نظر رییس کمیسیون اجتماعی | توصیه وزیر احمدی نژاد به پزشکیان در مورد تغییرات احتمالی در وزرا
- چرا تندروها از نهج البلاغه خواندن پزشکیان و استناد او به برنامه هفتم میترسند؟
- «محمدمهدی طباطبایی» معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور شد