جمهوریت – رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: شکایات متعددی از دولت روحانی به ما واصل شده و ما به صورت جدی پرونده ترک فعل دولتمردان سابق را بررسی کرده و نتایج آن را اعلام خواهیم کرد.
گفتگویی با «حجتالاسلام حسن شجاعی علی آبادی»، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس انجام دادیم تا اطلاعاتی از آخرین وضعیت بررسی پروندههای مهم در این کمیسیون کسب کنیم. متن این گفتگو به شرح زیر است:
بررسی پرونده ورشکستگی بورس در کمیسیون اصل ۹۰ به کجا رسید؟
متأسفانه دولت سابق در یک اقدام غیرمنصفانه و نادرست باعث تحمیل خسارتهای سنگینی به مردم شد. اقدام دولت روحانی در موضوع بورس چیزی شبیه جیببُری از مردم بود. آنان با وعدههای گوناگون سرمایههای مردم را به بازار بورس جذب و عملاً کسریهای مالی خود را از این محل جبران کردند. کمیسیون اصل ۹۰ مجلس جلسات مختلفی را در این زمینه برگزار کرده اما رسیدگیهای ما هنوز به پایان نرسیده است. چندین جلسه با رئیس سازمان بورس برگزار کردیم و او درباره وضعیت بورس توضیحاتی را به نمایندگان ارائه داد و برنامههایی را هم مطرح کرد که تاکنون این وعدهها محقق نشده است.
آنچه برای ما اولویت دارد، این است که ما باید مانع خسارت بیشتر مردم در بورس شویم. در جلساتی که با دولت داشتیم، روی این موضوع تأکید کردیم که وضعیت بورس باید بهبود پیدا کند و در قدم اول باید جلوی خسارت بیشتر را بگیریم. رئیس جمهور در روزهای ابتدایی کار خود، امید به حل مشکل بورس را در مردم به وجود آورد. ما رئیس جمهور را اهل وعده صادق میدانیم و از وی توقع داریم با توجه ویژه به موضوع بورس بپردازد. باید دولت نسبت به بهبود وضعیت بورس و جلوگیری از خسارتهای بیشتر به مردم تدابیر عاجل و فوری بیندیشد. بسیاری از مردم متضرر شدند و باید جلوی این ضرر گرفته شود. در لایحه بودجه پیشنهادی دولت برای سال ۱۴۰۱ مواردی وجود داشت که وضعیت بورس را بدتر میکرد که کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با جدیت به این موضوع ورود کرد و در نتیجه این موارد از لایحه بودجه حذف شد.
متخلفان اصلی پرونده ورشکستگی بورس چه افراد و نهادهایی هستند؟
این پرونده هنوز در حال رسیدگی است و بعد از تکمیل رسیدگیها، نتایج آن را به مردم ارائه خواهیم داد و متخلفان را به قوه قضائیه معرفی میکنیم.
آیا کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به پرونده کرسنت ورود کرده است؟
متأسفانه در ماجرای کرسنت با پیگیریهای ضعیفی که در سالهای گذشته صورت گرفت، ایران در مظان اتهام قرار گرفت و در مقطعی چند میلیارد دلار به کشور خسارت وارد شد و الان هم کشورمان در معرض خسارت چند میلیاردی دیگری قرار دارد. برای اینکه از این خسارت جلوگیری شود، لازم است پرونده کرسنت در قوه قضائیه با جدیت دنبال شود و افرادی که در این ماجرا مرتکب فساد شدند، باید مورد محاکمه قرار گیرند و مجازات شوند.
آیا مجلس این موضوع را پیگیری میکند؟
کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی جلساتی را درباره این موضوع برگزار کرده است و مدتی قبل نیز یک هماهنگی بین کمیسیون اصل ۹۰ و مسئولان قوه قضائیه صورت گرفت تا قوه قضائیه به صورت جدی به موضوع ورود پیدا کند و رسیدگی قضائی لازم انجام شود. اگر در رسیدگی قضائی این نتیجه حاصل شود که واقعاً در این قرارداد فساد وجود داشته و رشوهای اخذ شده است، باید بدون ملاحظه اینکه متهمان در چه سطح و چه افرادی هستند، حکم لازم برای آنان صادر و حکم هم باید بدون ملاحظه اجرا شود. الان ما در این مرحله قرار داریم که قوه قضائیه باید این رسیدگی را انجام دهد و ما پیگیر هستیم که حتماً این پرونده تعیین تکلیف شود.
هرازچندگاهی شاهد قرائت گزارشی در مجلس شورای اسلامی درباره ترک فعل حسن روحانی و دولتمردانش هستیم. این گزارشها به کجا رسیده است؟
در زمینه ترک فعلهایی که در دولت سابق وجود داشت، پروندههای متعددی در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس تشکیل شده است و در مسیر رسیدگی قرار دارد. روند رسیدگی در کمیسیون به این نحو است که ما در قدم اول اطلاعات مربوط به آن موضوع را از دستگاههای اجرایی ذیربط و دستگاههای نظارتی مطالبه میکنیم. در گام بعدی اگر نیاز باشد از کسانی که در مظان اتهام قرار گرفتند و شکایتی از آنها شده است، دعوت میکنیم در کمیسیون حضور یابند و اگر لازم باشد از آنان دفاعیه اخذ میکنیم. اگر جمعآوری اطلاعات اولیه از دستگاههای اجرایی و نظارتی و دعوت و احضار افراد ذیربط کفایت لازم را برای پایان دادن به رسیدگی داشته باشد، به سمت تصمیمگیری حرکت میکنیم و در غیر این صورت، هیئت بازرسی تشکیل میدهیم و این هیئت را به دستگاههای مربوطه میفرستیم که به صورت میدانی اسناد و مدارک را بررسی کنند.
بنابراین پرونده ترک فعلهای دولت سابق در حال بررسی و رسیدگی است. در برخی از پروندهها که به وزرای سابق مربوط است، ما مکاتبات را انجام دادیم و از آن وزیر مربوطه هم دعوت کردیم که جهت بررسی این پرونده در کمیسیون اصل ۹۰ حاضر شود که آن فرد از حضور در کمیسیون اصل ۹۰ استنکاف کرد که همین کار تخلف است و طبق قانون با آن فرد برخورد خواهیم کرد. به دلیل شکایات متعددی که از دولت روحانی به ما واصل شده و مطالبات زیادی که مردم در این زمینه دارند، ما به صورت جدی پرونده ترک فعل دولتمردان سابق را بررسی کرده و پس از رسیدگی، نتایج آن را اعلام خواهیم کرد.
درباره ترک فعلهای حسن روحانی هم پیگیر هستیم و رسیدگیها باید متقن، منصفانه و عادلانه باشد و هیئت بازرسی هم باید در این زمینه تشکیل شود. بعد از آنکه رسیدگیها انجام، اطلاعات جمعآوری و نظر هیئت بازرسی ارسال شود، ما به یک گزارش متقن خواهیم رسید و اگر به این نتیجه برسیم که واقعاً ترک فعلی توسط رئیس جمهور و یا وزرای دولت سابق صورت گرفته است، حتماً آنان را به قوه قضائیه معرفی خواهیم کرد. در حال حاضر حدود ۷۰۰ هزار امضا در مورد محاکمه حسن روحانی به ما واصل شده و ما به سهم خودمان پیگیر بررسی ترک فعلهای رئیس جمهور سابق هستیم. البته پیگیریهای کمیسیون اصل ۹۰، از دستگاههای نظارتی دیگر رفع تکلیف نمیکند.
بیشتر بخوانید: