به گزارش جمهوریت ;
طی سه دهه گذشته سن افراد برای بچه دار شدن افزایش یافته است. بدین معنا که دیگر به مانند دوران گذشته والدین علاقه ای ندارند که در ابتدای جوانی بچه دار شدن را تجربه کنند و شرایط زندگی مدرن باعث شده تا سن بچه دار شدن به تعویق بیافتد. این امر منجر به شکل گیری یک سوال مهم شده و آن اینکه آیا سن خاصی را می توان به عنوان بهترین سن برای بدنیا آوردن نوزاد عنوان کرد؟
پیشرفت های بسیار در حوزه پزشکی صورت گرفته است و به والدین این نوید را می دهد که می توانند در سن های بالا هم بچه دار شوند و در واقع تجربه پدر و مادر شدن را به تعویق بیاندازند. لقاح درون رحمی و انجماد اسپرم و تخمک از مهمترین این پیشرفت ها هستند. اما آیا واقعا پیشرفت های صورت گرفته می توانند نوید بخش باردار شدن های ایمن و تولد فرزندان سالم در سن های بالا باشند؟
مخاطرات بچه دار شدن در سن های بالا
یک واقعیت تلخ در این بین محرز است و آن اینکه بچه های بدنیا آمده از مادران بالای ۳۵ سال و پدران بالای ۴۵ سال در معرض مخاطره بیشتر جهت ابتلا به اختلالات ژنتیکی و توسعه عصبی قرار دارند. اختلالات عصبی یاد شده شامل موارد مهمی از جمله اسکیزوفرنی و اوتیسم می شوند که می توانند زندگی کودک را بشدت دستخوش تغییرات منفی نمایند.
همچنین کمبود وزن در زمان بدنیا آمدن و نیز تولد نابهنگام، این کودکان را تهدید می کند. از سوی دیگر کودکان یاد شده در دوران متاخر زندگی خود در معرض خطراتی نظیر بیماری های متابولیکی و قلب و عروق قرار دارند. در روش لقاح درون رحمی که با استفاده از شیوه موسوم به ICSI یا تزریق اسپرم داخل تخمک صورت می گیرد، امکان شکل گیری نقص های مادرزادی در نوزاد افزایش می یابد.
لذا لقاح خارج رحمی یک روش ایمن برای باردار شدن تلقی نمی شود و هر قدر که سن بالاتر رود امکان موفقیت لقاح خارج رحمی نیز کمتر است تا جاییکه برای بانوان بالای ۴۰ سال امکان موفقیت این روش کمتر از ۱۰ درصد است. بطور کلی شانس بارو شدن بانوان ۳۰ تا ۳۵ سال تا ۹ درصد کاهش می یابد. کما اینکه باید توجه داشت که روش لقاح درون رحمی بسیار هزینه بر است.
مناسب ترین سن برای بچه دار شدن
با توصیفات صورت گرفته بار دیگر به سوال اول خود باز می گردیم؛ آیا می توان سنی مناسب برای زنان و مردان جهت بچه دار شدن عنوان کرد؟ پزشکان معتقدند بهترین سن برای بچه دار شدن زنان سن پایین تر از ۳۵ سال و برای مردان سن کمتر از ۴۰ سال تلقی می شود.
جالب اینکه در حدود ۷۵ درصد جوانان اهمیتی به تاثیر سن بر روی باروری نمی دهند و همچنین تنها ۲۷ درصد پزشکان به توضیح مخاطرات بی توجهی به این مهم می پردازند. لذا افراد جامعه باید به این مهم توجه کنند و وظیفه پزشکان نیز در این حوزوه بسیار خطیر است.
توجه داشته باشیم که در جوامع پیشرفته بی میلی به تجربه بچه دار شدن روز به روز افزایش می یابد و لذا بی توجهی به این موضوع می تواند تاثیراتی مخرب، گستره و دیرپا به جامعه وارد کند.