جمهوریت : وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد که پیشنهاد آمریکا برای ازسرگیری تحریم ها در مورد ایران، از نظر حقوقی بیارزش است و چشم اندازی برای اجرا ندارد.
به گزارش وزارت امور خارجه روسیه، در بیانیه گفته شده است: روز ۲۵ ماه اوت در شورای امنیت، گفت وگویی درخصوص درخواست اخیر آمریکا برای ازسرگیری اجرای قطعنامه های تحریمی در مورد ایران که پس از امضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) لغو شده بود، صورت گرفت.
بیانیه روسیه درباره درخواست آمریکا علیه ایران
در بیانیه آمده است: نتیجه گیری قطعی است و هیچ گونه اقدامی بر اساس این درخواست آمریکا در شورای امنیت انجام نخواهد گرفت.
وزارت خارجه روسیه می گوید: شرکای آمریکایی فرصت یافتند تا اطمینان حاصل کنند که جامعه جهانی ادعای آنها برای استفاده از مکانیسم مربوطه پیش بینی شده در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را رد می کند.فقط شرکت کنندگان در برجام می توانند از این ساز و کار استفاده کنند.
«این گام های واشنگتن، نقض قابل توجه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و سبب دلسردی عمومی و قابل محکومیت است.»
وزارت خارجه روسیه می گوید: تلاش آمریکا برای تحمیل تفسیر نادرست از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و طفره رفتن از مسئولیت خود برای نقض آشکار تعهدات خود، از سوی شورای امنیت پذیرفته و حمایت نمی شود.
در بیانیه یادآوری شده است: چند روز پیش رئیس شورای امنیت سیگنال های رسمی و روشن از بسیاری از اعضای شورای امنیت دریافت کرد که حاکی از رد حق آمریکا برای آغاز روند ازسرگیری تحریم ها در مورد ایران بود.
«بی ارزش بودن اقدامات طرف آمریکایی ازمنظر حقوقی و تشریفاتی را به این کشور گوشزد کردند که این اقدامات هیچ وجه مشابهی با اهداف حفظ صلح و امنیت جهانی ندارد و نمی تواند قطعنامه هایی را که از مدتها پیش لغو شده است، دوباره به اجرا درآورد. به این ترتیب پیشنهاد آمریکا برای تحریم ایران هیچ چشم اندازی برای اجرا ندارد و پیامدهای حقوقی هم ندارد.»
در ادامه بیانیه گفته شده است: جای نگرانی است که مقامهای آمریکایی بجای درس گرفتن از آنچه که رخ داد، شورای امنیت و اعضای آن را متهم کرده و در اظهارات خود از چارچوب پذیرفته شده دیپلماتیک خارج شدند.
وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد: آمریکا در تنهایی قرار گرفته است همچنان بر رهبری خود اصرار دارد. بدیهی است که مسیری که برای نادیده گرفتن واقعیت ها انتخاب کرده اند منجر به تشدید اوضاع می شود.
در پایان بیانیه از آمریکا خواسته شده است این مساله را مورد توجه قرار داده و به مسیر درست بازگردد.
دولت ترامپ پس از پایان دادن به مشارکت خود در برجام، در این ماه بر آن شد تا مانع از پایان یافتن محدودیت تسلیحاتی مندرج در پیوست ب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شوند. از این رو ابتدا یک قطعنامه ۱۳ صفحهای ارائه دادند که با مخالفت کلی اعضای شورا روبه رو شد، در نتیجه وادار شدند مفاد آن را به کلی حذف و در ۴ بند ارائه دهند که هدف اصلی آن تداوم محدودیت تسلیحاتی فعلی ایران بود.
این قطعنامه هم نتوانست حد نصاب لازم برای تصویب را به دست آورد و نیازی به وتوی چین و روسیه نبود. هرچند این دو کشور متحد ایران به این قطعنامه رای منفی دادند.
با تحمل این شکست، مایک پمپئو در ۳۱ مرداد ماه امسال با سفر به نیویورک و حضور در سازمان ملل متحد، به عنوان بالاترین مقام به اصطلاح دیپلماسی آمریکا، نامه درخواست فعالسازی مکانیسم ماشه را به رئیس شورای امنیت ارائه داد.
با گذشت حدود یک هفته از آن، در نشست روز سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور رسمی اعلام شد با توجه به نظر مخالف اکثریت قریب به اتفاق اعضا با درخواست آمریکا، اقدام دیگری برای آن نمیتواند انجام شود و اینگونه آمریکا بار دیگر در عرصه بینالمللی با شکست دیگری در برابر ایران مواجه شد.