تاریخ : شنبه, ۷ مهر , ۱۴۰۳ Saturday, 28 September , 2024
15

بحران آب در روستاهای غیزانیه اهواز / جزئیات درگیری مردم و واکنش دولت

  • کد خبر : 94256
  • 06 خرداد 1399 - 2:49
بحران آب در روستاهای غیزانیه اهواز / جزئیات درگیری مردم و واکنش دولت

به گزارش جمهوریت ؛ در روزهای اخیر با اعتراضات مردم بخش غیزانیه اهواز  و داغ شدن هشتگ غیزانیه در فضای مجازی، کاربران شبکه‌های اجتماعی با انتشار توئیت‌هایی در صفحات مجازی خود، از شرایط ایجاد شده برای مردم این شهرستان ابراز ناراحتی و نگرانی کردند و از مسئولان خواستند هر چه زودتر این مشکل حیاتی مردم […]

به گزارش جمهوریت ؛ در روزهای اخیر با اعتراضات مردم بخش غیزانیه اهواز  و داغ شدن هشتگ غیزانیه در فضای مجازی، کاربران شبکه‌های اجتماعی با انتشار توئیت‌هایی در صفحات مجازی خود، از شرایط ایجاد شده برای مردم این شهرستان ابراز ناراحتی و نگرانی کردند و از مسئولان خواستند هر چه زودتر این مشکل حیاتی مردم غیزانیه را حل کنند.

مردم بخش غیزانیه سوم خرداد ماه جاری در اعتراض به وضعیت بد آب آشامیدنیشان و نیز انجام نشدن طرح آبرسانی به این بخش پر جمعیت اقدام به مسدود کردن جاده ترانزیتی اهواز به رامهرمز کردند که با دخالت پلیس به پایان رسید. ویدیوها و تصاویر تجمع روستاییان و مجروح شدن تعدادی از آنها در درگیری با پلیس، در روزهای اخیر بازتاب زیادی در فضای مجازی داشته است.

فرمانده انتظامی کلانشهر اهواز در اینباره گفته بود که بی‌توجهی مسئولان به مردم بخش غیزانیه در زمینه تامین آب شرب باعث تجمع غیر قانونی اهالی این بخش شده بود و در این تجمع تعدادی از تجمع کنندگان با سنگ و چوب به سوی ماموران حمله ور شده و ۲ مامور پلیس را از ناحیه سر مجروح کردند. همچنین پلیس با استفاده از سلاح ساچمه‌ای پلاستیکی ضد شورش دو نفر از تجمع کنندگان را به صورت سطحی مجروح و بازداشت کرد.

غیزانیه کجاست؟

بخش غیزانیه در شرق اهواز پیش از این ۹۶ روستا داشت که بعضی از آنها خالی از سکنه شده و اکنون تعداد آنها به حدود ۸۰ روستا با حدود ۳۰ هزار نفر رسیده است.سال‌هاست که روستاهای بخش غیزانیه و از جمله روستای غیزانیه بزرگ با مشکل آب روبه رو هستند اما در ماه‌های گرم سال از اسفند تا مهر ماه این مشکل تشدید شده و به بحران تبدیل می‌شود، به طوری که آب روستاها قطع می‌شود و نه برای شرب و نه برای شستشو هیچ آبی وجود ندارد. پیش از این هم مردم از بی‌آبی شکایت می‌کردند اما بیش از ۱۰ روز پیش آبرسانی با تانکر تقریبا متوقف شد و تنها یک تانکر برای روستای غیزانیه می‌آمد که با کمبود شدید آب مواجه شدیم، از سوی دیگر این روستا به دلیل بیماری کرونا در قرنطینه است و مردم برای شستشو در تنگنا بودند که باعث شد فشار مضاعفی به مردم وارد شود.

بخش غیزانیه محل تمرکز بزرگترین تولیدکنندگان نفت است. شرکت‌های نفت و گاز کارون، نفت و گاز مارون، پتروشیمی مارون واحد اهواز، واحدهای نمک زدایی و شرکت سیالات انگیزشی وابسته به شرکت ملی حفاری در غیزانیه فعالیت می‌کنند اما این بخش جزو محروم‌ترین مناطق خوزستان است.طرح آبرسانی به بخش غیزانیه از مصوبات استاندار خوزستان در بازدید از این بخش در دی ماه ۹۵ بوده و مقرر بود این روستاها تا پایان آن سال، از آب شرب بهره مند شوند اما این وعده محقق نشد. پس از تجمع مردم غیزانیه در سوم خرداد ۹۸ و بستن جاده ترانزیتی، طرح آبرسانی که متوقف شده بود دوباره فعال و مقرر شد تا اول آبان ۹۸ این طرح به بهره برداری برسد. اما این وعده نیز به سرانجام نرسید و اسفند ۹۸ به عنوان زمان اتمام طرح اعلام شد. این در حالیست که هنوز ۳۰ تا ۴۵ روستای بخش غیزانیه به دلیل نداشتن شبکه آب شرب به وسیله تانکر آبرسانی می شوند و در بقیه روستاها نیز آب به دلیل افت فشار به صورت سهمیه بندی است.

سیدمحمد غرابی ، عضو شورای روستای غیزانیه در اینباره می گوید:«تجمع به صورت خودجوش بود و بدون برنامه قبلی اتفاق افتاد و ما هم خبر نداشتیم، مرد و زن و کودک به تدریج در مقابل بخشداری جمع شدند که بعد از تیراندازی پلیس تعداد آنها زیاد شد، روستای غیزانیه بزرگ حدود چهار هزار نفر جمعیت دارد که حدود یک سوم جمعیت آن در تجمع حاضر بودند، در این تجمع کسی بازداشت نشده اما ۶ نفر از مردان معترض با تیراندازی پلیس، مجروح شدند (چهار نفر از ناحیه پا و ۲ نفر از ناحیه سر) که یک نفر از آنها پسر بچه بوده، اما تعداد دیگری هم در این تیراندازی مجروح شده بودند که به دلیل ترس از بازداشت مجروحیت خود را اعلام نکرده‌اند.»

غرابی تصریح می‌کند: پلیس مدعی شده که تیراندازی به سوی مردم بعد از این اتفاق افتاد که مردم به سمت آنها حمله کرده و قصد بردن اسلحه مامور پلیس را داشتند اما ما این را قبول نداریم، کسی در روستا جسارت نمی‌کند که به ماموران نیروی انتظامی حمله کند، ما مسدود کردن جاده را از سوی مردم تایید نمی‌کنیم و با آن موافق نیستیم اما آنها برای مطالبه حقشان و مشکل آب شرب تجمع کرده بودند و هیچ قصد دیگری نداشتند، مسئولان خودشان را به جای مردم بگذارند، آیا می‌توانند چند روز بدون آب زندگی کنند که چنین انتظاری از مردم دارند؟

وی می‌افزاید: در اطراف روستای غیزانیه چند لوله بزرگ نفتی عبور می‌کند، ما می‌بینیم که برای دکل‌های حفاری و چاه‌های نفت، ظرف چهار روز لوله کشی آب انجام می‌شود، اما برای آب شرب روستا سال‌هاست که نتوانسته‌اند آبرسانی کنند، این ظلم در حق مردم است. دیگر از مسئولان محلی انتظاری نیست و پیگیری آنها نتیجه بخش نبوده، از وعده‌های مسئولان رده بالای استان، چند سال می‌گذرد و دیگر نمی‌توانیم از جانب مسئولان به مردم دروغ بگوییم.

عضو شورای بخش غیزانیه: این مرد آب می خواهند، ضدانقلاب نیستند!

جعفر مجدمی، رییس شورای روستای «نزهه» و عضو شورای بخش غیزانیه در همین رابطه می‌گوید: این مردم ولایتمدار هستند و تنها چیزی که می‌خواهند آب است، اما برخی‌ قصد دارند اتهامات دیگری به مردم بزنند که ما آنها را قبول نداریم، ما هیچوقت نمی‌گوییم مردم بروند جاده را مسدود کنند، اما وقتی مردم روستاها می‌بینند که مشکلشان با نامه نگاری و اعتراض مسالمت آمیز حل نمی‌شود و مسئولان اهمیتی به خواسته آنها نمی‌دهند، ناگزیر این راه را در پیش می گیرند.

بخشدار غیزانیه نیز در این رابطه می‌گوید: اگر چه بخشی از مشکلات تامین آب روستاهای این بخش با پروژه‌های در دست اجرای شرکت آب و فاضلاب تا یک ماه آینده حل می‌شود، اما تا زمان اجرای فاز دوم طرح آبرسانی، مشکل آب در روستاها باقی می‌ماند.

وی درباره دلیل عدم اتمام طرح‌های آبرسانی غیزانیه می‌گوید: مهمترین دلیل آن کمبود اعتبار بود که باعث تاخیر در اجرا شد، عبور خطوط لوله متعدد نفت و گاز و پتروشیمی نیز یکی دیگر از علت‌های تاخیر در اجرا بود به طوری که برای گرفتن کوچکترین مجوز عبور خط لوله آب گاهی تا ۲ ماه باید صبر کنیم، عامل سوم نیز معارضان محلی هستند که برخی از آنها مدعی گرفتن خسارت از زمین‌هایی، جزو اراضی ملی هستند، البته عملکرد نامناسب پیمانکار قبلی پروژه نیز یکی از دلایل تاخیر در اجرا بوده است.

ساکی می‌افزاید: شرکت آب و فاضلاب خوزستان قول داده است که فاز اول پروژه انتقال آب از شیبان به غیزانیه که شامل ۲۵ کیلومتر لوله کشی با اعتباری بالغ بر ۴۳۰ میلیارد ریال است تا یک ماه آینده به بهره برداری برسد و مشکل تامین آب این روستاها برطرف شود، البته این به معنی حل شدن همه مشکل آب روستاها نیست؛ در حال حاضر آب روستاها سهمیه بندی است و ۲۴ ساعته نیست، به این صورت که هفته‌ای یک تا سه روز می توانند سه ساعت آب داشته باشند، بنا بر وعده مدیران آبفا بعد از اتمام فاز اول طرح، بعضی روستاها به صورت ۲۴ ساعته، بعضی پنج ساعت در روز و بعضی دیگر هر هفته حدود ۱۳ ساعت آب خواهند داشت.در صورت اجرای فاز دوم طرح، حجم بیشتری از آب منتقل شده و  می‌توان گفت که مشکل آب ۶۰ تا ۷۰ روستا حل می‌شود، اما لوله‌های مورد نیاز برای این فاز هنوز تامین نشده و وزیر نفت به استاندار خوزستان قول داده ۱۰۰ میلیارد ریال پول مورد نیاز آن را پرداخت کند.

ساکی ادامه می‌دهد: تعداد دیگری از روستاهای غیزانیه از تاسیسات آبرسانی شهرستان کارون و رامهرمز آب دریافت می‌کنند که به دلیل رعایت نکردن نوبت دهی در انتقال آب، فرسودگی خطوط و لوله کشی نبودن برخی روستاها تامین آب در این مناطق نیز با مشکلاتی مواجه است که شرکت آبفار این قول داده با نصب پمپ، تکمیل لوله کشی روستاها و افتتاح پروژه آبرسانی به رامشیر تا یکی دو هفته آینده مشکل تامین آب در این روستاها نیز حل شود.

وی تصریح می‌کند: یکی از مشکلات مردم این منطقه تامین آب دام آنها است که به حجم بالای آب نیاز دارند و برای حل این مشکل باید جهاد کشاورزی ورود کند که متاسفانه همکاری لازم را در این بخش ندارند.

 مشکل آب بخش غیزانیه مشکلی ۱۵ ساله است

استاندار خوزستان گفت: تغییر و تحولات در مدیریت و معاونت آب رسانی سازمان آب و آبفای روستایی ، ناهماهنگی بین آبفای روستایی و شرکت نفت ، بیماری طولانی مدیریت آبفای روستایی و همچنین تغییر قیمت‌ها باعث شد تا به تعهدات خود کاملا عمل نکنیم و انجام این پروژه طولانی شود.مشکل آب بخش غیزانیه مشکلی ۱۵ ساله است و خط آبرسانی آن مربوط به سال ۱۳۶۱ می باشد که گسترش ، بازسازی و نوسازی نشده است ؛ سال ۱۳۹۶ پروژه آبرسانی در این بخش به کمک شرکت نفت ، سازمان آب و برق خوزستان ، آبفا روستایی و استانداری آغاز شد و امیدواریم با پایان طرح آبرسانی در این منطقه شاهد آب پایداری برای ساکنان آن باشیم .

شریعتی تصریح کرد: ۳۶ روستای دیگر این بخش که در حال حاضر از سمت رامهرمز آبرسانی می شوند هم مشکلات آبرسانی دارند که قرار است آب این روستاها از رامشیر جدا شوند و از مسیر دیگری آبرسانی شوند ، با این کار آب روستاهای بخش غیزانیه پایدارتر خواهند شد.

 دستور رییس جمهوری برای رفع سریع مشکل آب غیزانیه

دکتر روحانی رییس جمهوری در تماس‌های جداگانه با وزیر نیرو و استاندار خوزستان، با اشاره به بروز برخی مشکلات مردم در تامین آب آشامیدنی در بعضی از مناطق اهواز از جمله غیزانیه دستور داد هرچه سریعتر اقدامات لازم برای رفع این معضل انجام شود. وی در گفت‌و گوهای جداگانه با رضا اردکانیان وزیر نیرو و غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان، تاکید کرد: باید استاندار، مسوولان استانی و تمام دستگاه‌های مرتبط برای جلوگیری از بوجود آمدن مشکل و سختی برای مردم خوزستان در زمینه تامین آب آشامیدنی در فصل تابستان برنامه ریزی و اقدامات لازم را داشته باشند تا شاهد بروز چنین مشکلاتی برای مردم نباشیم.

 

لینک کوتاه : https://jomhouriat.ir/?p=94256

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰