جمهوریت با وجود گرم شدن نسبی هوا و کاهش تعداد ابتلای بیماران کرونا، هنوز شرایط عادی نیست و افراد به ظاهر سالم می توانند ناقل بیماری باشند و با توجه به روند طولانی درمان بیماری هر فرد بیمار به طور متوسط می تواند به طور متوسط ۴ تا ۶ نفر را آلوده کند.
امسال سه مناسب خاص باعث شده است سفرهای انتهای بهار بیشتر مورد نظر هموطنان قرار گیرد. اول آن که در نوروز امسال به دلیل شیوع کرونا، تقریبا مسافرتهای نوروزی برای بخش زیادی از هموطنان انجام نشد و سفرهایی که معمولا مردم در اولین روزهای سال نو می روند، به بعد موکول شد. بسیاری از ایرانیان سفر خود را درست به روزهای ابتدای خردادماه که گفته می شود شیب ابتلا به کرونا، نزولی شده است، موکول کرده اند.
مناسبت خاص بعدی، اتمام ماه مبارک رمضان و روزهای روزه داری است. به صورت سنتی نیز ایرانیان روزه دار پس از حدود ۳۰ روز روزه داری و ترک خوردن و نوشیدن و سفر در این ماه، در تعطیلات انتهای ماه مبارک، قصد سفر می کنند. در سالهای اخیر افزایش تعطیلات عید سعید فطر با همین نیت صورت گرفت که مردم از سفر در اولین روزهای ماه شوال لذت ببرند و یکی دیگر از مناسبتهای خاص، تعطیلات مدارس به دلیل شیوع کرونا است. الان بچه ها در کنار والدین خود هستند و تقریبا همه چیز مهیای رفتن به یک سفر خاطره انگیز است، به خصوص سفر در روزهایی که شیب ابتلای هموطنان به کرونا، سرازیر شده و از تعداد مبتلایان به کرونا کاسته شده است، ولی نکته همینجاست: با سفرهای عید سعید فطر، احتمال افزایش مبتلایان به کرونا وجود دارد، یعنی شیب مثبت خواهد شد.
واقعیت این است که با وجود گرم شدن نسبی هوا و کاهش تعداد ابتلای بیماران کرونا، هنوز شرایط عادی نیست و افراد به ظاهر سالم می توانند ناقل بیماری باشند و با توجه به روند طولانی درمان بیماری هر فرد بیمار به طور متوسط می تواند به طور متوسط ۴ تا ۶ نفر را آلوده کند. اگر این فرد، اقدام به مسافرت کند، طبیعتا بیماری به سرعت به دیگر افراد سالم منتقل شده و باز هم وارد دوره اوج کرونا خواهیم شد.
هنوز برای سفر باید صبر کرد
مسئولان بهداشتی توصیه می کنند هموطنان آنطور که سه ماه است صبر پیشه کرده اند و در خانه مانده اند، باز هم چند روزی تحمل کنند تا موج عظیم سفرهای عید فطر، باعث افزایش کرونا در کشور نشود.
ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت در گفتگو با خبرآنلاین در این باره هشدار داد و گفت: با توجه به در پیش بودن عید سعید فطر و تعطیلی چند روزه و اینکه برخی از مردم قصد سفر داشته باشند، باید شهروندان عزیز توجه کنند سفر به خودی خود به دلیل افزایش تماسهایی که ایجاد می کند و در معرض قرار گرفتن افراد در مقابل همدیگر احتمال انتقال بیماری ویروسی را بالا می برد.
او گفت: ضمن اینکه ممکن است سفرها از مناطق پرخطر به کم خطر یا برعکس باشد، که در هر صورت تعادلی که در کاهش خطر ویروس کرونا ایجاد شده است را به هم می ریزد و این قبیل سفرها باعث می شود از شهری به شهر دیگر ویروس منتقل شود.
حریرچی با اشاره به اینکه از لحاظ سفر کردن شهروندان در این زمینه تا درجاتی نگرانی وجود دارد، گفت: البته به این هم توجه داریم که صنعت گردشگری یکی از محورهای توسعه اقتصادی مهم است و خیلی از استانهای ما، بر اساس صنعت گردشگری محورتوسعه خود را قرار داده اند. درست است ما در کاهش آمار ابتلا به کرونا در کل کشو روند نزولی داشتیم ولی چون روند نزولی این بیماری شکننده است و احتمال اوج گیری وجود دارد از مردم عزیز درخواست می کنیم فعلا حداقل تا ۱۵ خرداد از سفرهای تفریحی و غیرضروری اجتناب کنند.
این مقام بهداشتی توضیح داد: این را باید توجه داشت که خود سفر به صورت بالقوه تعداد تماس بین افراد را بالا می برد. عدد A که می گوییم تعداد انتقال بین افراد است یکی بر اساس این تعیین می شود که وقتی تماس فرد ناقل ولو بدون نشانه های بیماری با افراد دیگر بیشتر می شود احتمال انتقال ویروس بیشتر می شود. کسی که سفر می رود، بالاخره پمپ بنزین می رود و با متصدی پمپ بنزین تعامل دارد، ممکن است به عابر بانک مراجعه کند، رستوران و اغذیه فروشی خواهد رفت، به مراکز خرید سر می روند و طبیعتا در سفر قرار است مناطق مختلف را از نزدیک ببیند، همین افزایش تماس باعث می شود احتمال انتقال بیماری بین افراد بالا برود.
حریرچی احتمال شیوع آلودگی در کل کشور را اینطور بیان کرد: همچنین باید در نظر داشت کسی که به منطقه سفید سفر می کند ممکن است از مناطق زرد و قرمز آمده باشد و اینطور باعث شیوع ویروس و بر هم زدن تعادلی می شود که اکنون به آن رسیده ایم.
فصل صبر است نه سفر
قابل درک است بسیاری از هموطنان در شرایطی به سر می برند که لحظه شماری می کنند تا به یک سفر دلچسب بروند، ولی باید پذیرفت الان وقت سفر رفتن نیست، فصل صبر کردن در خانه است.
رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران در این باره به می گوید: واقعیت اینجاست که شکیبایی و همکاری مردم اگر نباشد، مدیریت شرایط و پیگیری روند بیماری نشدنی است.
الهام فخاری درباره لزوم ماندن در خانه در شرایط فعلی می گوید: مردم در نوروز ۹۹ که هم از نظر فرهنگی و هم از نظر فراغتی یکی از اصلیترین فرصتهای گردش و دید و بازدید آیینی بود، با بردباری و رعایت دستورنامههای بهداشتی، از فرصت طبیعی خود در سفر و دید و بازدید چشم پوشی کردند و خیر و سلامت همگانی را به خواستهی خود ترجیح دادند. بیشتر مردم اکنون از چیستی و پیامدهای بیماری کرونا آگاه هستند ولی به درازا کشیدن این وضعیت به کاهش حساسیت انجامیده است که این مسالهساز میشود.
او معتقد است: ویروس بیماریزا هنوز در میان مردم و در شهر و روستاها است، جابهجا میشود و درمان مشخصی هم برایش نداریم. پس باید روشهایی برای خودآرامسازی، سرکشی و رسیدگی به سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای از دور و با رعایت دستور بهداشتی به کار بگیریم.
به گفته فخاری، تنش و خستگی مردم از فشار روانی و تحمل روند بیماری در میان بستگانشان چشمگیر است ولی همه ناگزیر هستیم برای حفظ جان خود و دیگران این دوران را تحمل کنیم.
رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران توصیه می کند: با این که فصل بهشتی سرزمین مان با بارندگیها سبزتر از همیشه شده ولی هنوز سفر بسیار پرخطر است و به شدت یافتن جابهجایی ویروس منجر میشود. سفر همیشه همراه با بهرهگیری از خدمات همگانی (خوراک، جای خواب، امور بهداشتی) است و همین وضعیت را پرخطر میکند. شاید این پرهیزهای بهداشتی را هم نوعی روزهداری بهداشتی برای حفظ جان دیگران فرض کرد.
او می گوید: استفاده از وسایل همگانی، سرویس بهداشتیهای همگانی و محیطهای پررفتوآمد همهی پرهیزهای فروردین ماه مردم را بیاثر خواهد کرد و بیم آن هست که دوباره بیماری اوج بگیرد. هنوز فرصت سفر مهیا نیست.
محدودیتهای قانونی لازم است؟
یکی از پیشنهادهایی که همیشه در شرایط مشابه اکنون مطرح می شود، اعمال محدودیتهای موقت و قانونی است تا جابجایی افراد کمتر شود. درست مانند تعطیلات نوروز که جابجایی مردم در جاده های بین شهری محدودیتهایی داشت. بر این اساس یک نظریه می گوید باید کنترل مسافرت مردم در روزهای تعطیل عید فطر را هم به قوانین سفت و سخت سپری کرد یا دست کم سفر از استانی به استان دیگر را باید ممنوع کرد.
موافقان این دیدگاه می گویند به خاطر حفظ وضع موجود، باید سخت گیری کرد. وضعیت ما درست مثل فردی است که فشار خون و چربی بالا دارد و برای حفظ سلامت خود رژیم غذایی خاصی را رعایت میکند. این بیمار وقتی میبیند با خوردن قرص و گرفتن رژیم وضعیتاش از مرحله خطرناک به مرحله عادی رسیده است، دوباره شروع میکند به خوردن نمک، جگر و کله پاچه. چند وقتی نمیگذرد که دوباره به وضعیت بحرانی قبل بر میگرد و روز از نو، روزی از نو.
واقعیت اینجاست که در شرایط فعلی که شیب کرونا منفی شده، حیف است دوباره کشور را دچار تنش بیماری مرگباری کنیم که به تازگی امواج سهمگین آن را از سر گذرانده ایم. الان به مرحلهای رسیدهایم که میتوانیم شهرهای خود را سفید اعلام کنیم. میتوانیم مدارس را باز کنیم یا مردم را راهی کار و زندگیشان کنیم، چرا با یک سهلانگاری تمام این دستاوردها را از بین ببریم.
منبع: خبرآنلاین