تاریخ : دوشنبه, ۲۳ تیر , ۱۴۰۴ Monday, 14 July , 2025
0

آمریکایی‌ها عجله دارند خیلی سریع به نتیجه برسند

  • کد خبر : 259551
  • ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۸
آمریکایی‌ها عجله دارند خیلی سریع به نتیجه برسند
سید جلال ساداتیان، سفیر پیشین ایران در انگلستان، در پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا گفت: عمده تحریم‌ها به خاطر هسته‌ای است. آنها تحریم‌ها را بردارند و اینها هم مثلا هسته‌ای را به توافقات برجام برگردند. یعنی غنی‌سازی 3.67 درصد داشته باشند و به مأموران آژانس هم اجازه بدهند که بازرسی انجام بدهند؛ و برسانند به جایی که این اعتماد برقرار شود. پشت سر این هم بحث منطقه‌ای و برد موشک‌های ایران است که قاعدتا باید اینها را هم توافق کنند. بعد از این می‌شود طرفین توافق کنند که سفارتخانه‌های خودشان را در یک حدی گشایش کنند. در این شرایط امکان این هست که رئیس جمهور آمریکا به تهران بیاید.

جمهوریت –سفیر پیشین ایران در انگلستان با اشاره به اینکه طرفین سه دور مذاکره ایران و آمریکا را مثبت ارزیابی می‌کنند، گفت: عمده تحریم‌ها به خاطر هسته‌ای است. آنها تحریم‌ها را بردارند و اینها هم مثلا هسته‌ای را به توافقات برجام برگردند. یعنی غنی‌سازی ۳.۶۷ درصد داشته باشند و به مأموران آژانس هم اجازه بدهند که بازرسی انجام بدهند؛ و برسانند به جایی که این اعتماد برقرار شود. پشت سر این هم بحث منطقه‌ای و برد موشک‌های ایران است که قاعدتا باید اینها را هم توافق کنند. بعد از این می‌شود طرفین توافق کنند که سفارتخانه‌های خودشان را در یک حدی گشایش کنند. در این شرایط امکان این هست که رئیس جمهور آمریکا به تهران بیاید.

ارزیابی شما از سه دور مذاکره‌ای که تا امروز بین ایران و آمریکا برگزار شده چیست؟ به نظر شما چرا آقای عراقچی در پایان این دور از مذاکرات بیش از مواقع دیگر تأکید داشت که باید نسبت به نتیجه مذاکرات محتاط باشیم؟

معمولا بلافاصله بعد از مذاکرات اطلاعات کاملی بیرون نمی‌آید و راجع به چگونگی و جزئیات مذاکرات حرفی نمی‌زنند؛ کلیاتی را می‌گویند. بر اساس تجربه دور اول، یعنی در یک هفته تا دور دوم، که پالس‌های متضاد و متفاوتی از آمریکایی‌ها دریافت شد، اینها توافق کرده باشند که فعلا اطلاعاتی را ندهند. البته شاهد بودیم که برخی از رسانه‌ها با گمانه‌زنی‌های خودشان حرف‌هایی را زدند. اما آنچه که از صحبت‌های اخیر آقای عراقچی مستفاد می‌شود، این است که سرعت مذاکرات خوب است و توافق کرده‌اند که شنبه آینده ادامه بدهند.

ایشان تأکید کرده که فقط موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها در مذاکرات بوده است. اما در عین حال ان قلتی هم آورده که معلوم می‌شود مباحث بحث‌برانگیز و اختلافی هم وجود داشته که البته انتظار هم می‌رفت که وجود داشته باشد. آمریکایی‌ها حتی در روزهای اخیر هم تحریم‌هایی را وضع کردند. این که نمی‌شود، از یک طرف برای مذاکرات ابراز علاقه‌مندی و از یک طرف تحریم وضع می‌کنند.

ولی حالا که طرفین دارند این سه دور مذاکرات را مثبت ارزیابی می‌کنند و پیش می‌روند، نتیجه‌اش قاعدتا باید به سمت مثبت باشد ولی می‌شود حدس زد ایران انتظار دارد که فرض کنید اگر ما غنی‌سازی ۶۰ درصدی را متوقف می‌کنیم، شما کدام بخش از تحریم‌ها را بر می‌دارید؟ بعد اگر ما غنی‌سازی ۲۰ درصدی را متوقف کنیم، شما کدام بخش از تحریم‌ها را بر می‌دارید؟ بعد اگر ما آنچه غنی‌سازی انجام داده‌ایم را به جای دیگر فروختیم یا تحویل دادیم، شما کدام بخش از تحریم‌ها را بر می‌دارید؟ یعنی من بعید می‌دانم این سناریو اجرایی شده باشد که ما بگوییم یک‌جا غنی‌سازی را محدود می‌کنیم و آنها هم یک‌جا همه تحریم‌ها را بردارند.

برعکس، برجام که نهایتا به یک توافق رسیدند و ایران تا یک سال بعد از خروج ترامپ هم تعهدات برجامی خودش را انجام می‌داد اما دیدیم که آنها هیچ کدام از تعهدات خودشان را انجام ندادند؛ حتی اروپایی‌ها به جای آن اینستکس را پیشنهاد دادند که آن را هم اجرا نکردند. به نظرم می‌آید که این بار سناریو دیگری اجرا شود و آن هم سناریوی گام به گام است. قاعدتا هیأت کارشناسی هم ناظر به همین قضیه حرف‌هایی زده‌اند و در جاهایی ان قلت‌هایی وجود داشته که انجام نشده و آقای عراقچی در صحبت‌هایش احتیاط را رعایت کرده است. اینها تحلیل است؛ مگر اینکه اخبار ریز قضیه به دست ما برسد.

 

در اخبار پس از دور سوم مذاکرات بود که طرفین برای مشورت به پایتخت‌هایشان می‌روند. این مشورت چه تأثیری می‌تواند در روند مذاکرات داشته باشد؟

قبلش هم همین بوده؛ یعنی مذاکراتی که انجام می‌دادند در عین اینکه اختیاراتی را دارند تا یک جاهایی انعطاف‌هایی از خودشان بروز بدهند، جاهایی که بیشتر بوی توافق می‌دهد، معنایش این است که باید گزارش ارائه کنند. در برجام هم همین اتفاقات می‌افتاد.

یعنی همین مشورت می‌تواند نشانه رو به جلو بودن مذاکرات باشد؟

قاعدتا می‌تواند؛ یعنی نشان می‌دهد که طرفین دارند موارد قضیه را کاملا مشخص می‌کنند. من تحلیل خودم را گفتم. روند مذاکرات دور دوم این بود که توافق انجام شده حتما باید تضمین داشته باشد و آمریکایی‌ها آن را به تصویب کنگره برسانند، ظاهرا آقای ویتکاف این را وعده داده بود و خود ترامپ هم از پیشرفت قضیه ابراز رضایت کرده بود. به نظر می‌آید در دور سوم هم به توافقاتی رسیده‌اند و باید این توافقات را به تصویب مقامات پایتخت‌های خودشان برسانند.

در یک هفته گذشته ترامپ بار دیگر ادعا کرد که آماده ملاقات به مقامات ایران است. این موضوع چه تأثیری می‌تواند در روند مذاکرات  داشته باشد؟

در اظهارات آقای عراقچی که ایرنا منتشر کرد به نوعی آمده بود که کارهای کارشناسی باید در پایتخت‌های تهران و واشنگتن پیگیری شود. یعنی دارند توافقاتی را انجام می‌دهند که به جای عمان، از این به بعد مذاکرات مستقیم به پایتخت‌ها بیاید و بتوانند هیأت‌ها را تبادل کنند.

با توجه به پیشینه‌ای که در طول ۴۵ سال گذشته از روابط سیاسی این دو کشور سراغ داریم، آیا این سفرها امکان‌پذیر هست؟

امکان دارد، ولی اینکه شما بگویید چنین چیزی به این سرعت اتفاق می‌افتد یا نه، تردید و سؤال شما ناشی از همین امر است که آنقدر مشکلات زیاد و دیوار بی‌اعتمادی بین طرفین بلند است و با توجه به شرایطی که اتفاق افتاده و مثلا ۴۵ سال مرگ بر آمریکا گفته شده، آقای ترامپ به تهران بیاید؟ چند بار هم این را ابراز کرده؛ این به شرطی است که توافقات حاصل شود.

عمده تحریم‌ها به خاطر هسته‌ای است. آنها تحریم‌ها را بردارند و اینها هم مثلا هسته‌ای را به توافقات برجام برگردند. یعنی غنی‌سازی ۳.۶۷ درصد داشته باشند و به مأموران آژانس هم اجازه بدهند که بازرسی انجام بدهند؛ و برسانند به جایی که این اعتماد برقرار شود. پشت سر این هم بحث منطقه‌ای و برد موشک‌های ایران است که قاعدتا باید اینها را هم توافق کنند. بعد از این می‌شود طرفین توافق کنند که سفارتخانه‌های خودشان را در یک حدی گشایش کنند. در این شرایط امکان این هست که رئیس جمهور آمریکا به تهران بیاید.

این هم تمهیدات امنیتی خودش را دارد. وقتی پوتین به ایران می‌آید، غذایش را با خودش می‌آورد و ماشین شخصی خودش را هم با هواپیمای خودش به ایران می‌آورد. بالأخره آنها هم پروتکل و ترتیبات امنیتی خاصی دارند.

اگر به جای آقای صالحی، آقای دکتر پزشکیان به مراسم تشییع پیکر پاپ می‌رفت، شاید می‌شد این طور توجیه کرد که این دیدار برنامه‌ریزی نشده و ناخودآگاه بوده است. در چنین قالب‌هایی امکان این دیدار وجود دارد؟

هیأت ایرانی گروه سخنگو و خبرنگاری را با خودش برده و از سوی دیگر هم سخنگوی دولت دائم مصاحبه می‌کند و توضیح می‌دهد. اینها برای این است که از نظر خبری عقب نیفتند. چون طرف مقابل به اندازه کافی خبرگزاری قوی و پرنفوذ دارد؛ به علاوه اینکه مبادا رژیم صهیونیستی خبرسازی‌هایی کند که قصه از دست  اینها در برود.

من فکر می‌کنم که اینها راضی به این ملاقات اتفاقی هم نشدند که این را به عنوان یک امتیاز نگه دارند تا در یک جایی خرجش کنند و امتیازات خاص خودشان را بتوانند از این به دست بیاورند. چون حالا که ترامپ روی این خواسته پافشاری می‌کند، اگر به این خواسته برسد به اندازه کافی تبلیغاتش را انجام می‌دهد و شاید پس از آن حاضر نباشد در مذاکرات قدم‌های مثبتی را بردارد. از این جهت من این را یک تمهید خبری از ناحیه دولت و مذاکره‌کنندگان که مصلحت ندانستند.

به نظرم می‌آید که در مجموع قضیه دارد خوب جلو می‌رود. اما آمریکایی‌ها عجله دارند خیلی سریع به نتیجه برسند و ایران دنبال این است که این قصه را معقولانه آنقدر طول بدهد که از فرصت اسنپ بک بگذرد. یعنی تا آخر خرداد باید این مذاکرات را طول بدهیم و بعد از آن اگر آنها بخواهند اسنپ بک را فعال کنند، با توجه به فرآیندی که باید طی شود که اول تذکر بدهند و بعد جلسه شورای امنیت تشکیل شود و آن وقت اسنپ بک برگردد، بالأخره آمریکا کدخدا است و حالا که آمریکایی‌ها دارند مذاکره می‌کنند و پیش می‌روند، آنها قاعدتا نباید به سمت فعال‌سازی اسنپ بک حرکت کنند. من فکر می‌کنم ایران دارد خوب بازی می‌کند که این قضیه را طول بدهد تا مهلت اسنپ بک منتفی شود و او بتواند امتیازات خاص خودش را بگیرد؛ امیدوارم موفق شود.

بیشتر بخوانید:

لینک کوتاه : https://jomhouriat.ir/?p=259551

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰