جمهوریت – روزنامه شرق نوشت : سقوط ارزش ریال در برابر دلار باعث قاچاق سازمانیافته از پایتخت شد.
در این گزارش آمده:
برخی فروشندگان پوشاک و ترهبار مدعی هستند که خریدارانی از کشور عراق حاضرند برای محصولاتشان قیمتهای بالاتری پرداخت کنند و این خریداران در حال جمعآوری اقلام خوراکی و پوشاکی ایرانی هستند. در کنار این ادعاها، کمبود عرضه برخی اقلام خوراکی و… به همراه کشف ۱۹ کانتینر حاوی دارو در مرزهای عراق (بر اساس ادعای رسانههای عراقی) این گمانه را تقویت میکند که افت قیمت ریال در برابر دلار، قاچاق هر نوع کالایی به آنسوی مرزها را بهشدت بهصرفه کرده است.
کالاهایی که خودمان برای تأمین آن هزارتوی تحریمهای آمریکا را طی میکنیم، بهراحتی در قالب کاروانهایی بزرگ از مرزها خارج میشود و بازار را با اختلال و کمبود مواجه میکند. علی شریعتی، عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران، در گفتوگو با «شرق» ریشه اصلی قاچاق کالا به خارج را یارانههایی میداند که دولت به برخی محصولات میدهد. او میگوید: برآوردهایی درباره قاچاق وجود دارد اما درباره صحت آن تردید است. استانهای مرزی ما درگیر قاچاقهای موردی و شبانه و متأسفانه برخلاف تصور، استانهای مرکزی و پایتخت درگیر قاچاقهای سازمانیافته هستند. محمد شجاعالدینی، نماینده سابق وزارت جهاد کشاورزی در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور نیز به «شرق» درباره راهکارهای کنترل این پدیده از نیاز کامل به کنترل مرزها سخن میگوید. او اضافه میکند: همزمانی سقوط ارزش ریال ایران در برابر ثبات نسبی دینار عراق، سیل واردات از مرزهای ایران را به دنبال خواهد داشت.
چندی است که زمزمههای کمبود برخی اقلام غذایی به گوش میرسد. فروشندگان پوشاک مدعی هستند عراقیها محصولاتشان را با چندبرابر قیمت خریداری میکنند. در بازار میوهوترهبار هم شرایط مشابهی حاکم است و گروهی از فروشندگان مدعی هستند عراقیها گوجه ایرانی را به قیمتهایی بیشتر از آنچه در بازار ایران وجود دارد، خریداری میکنند. در کنار این ادعاها، اعلام مسئولان عراقی درباره کشف ۱۹ کانتینر قاچاق داروی ایرانی، این گمانه را تقویت میکند که افت ارزش ریال در مقابل دلار، خروج کالاهای مورد نیاز جامعه را برای گروهی بهصرفه کرده است؛ گمانهای که کارشناسان به اشکال مختلف درباره آن هشدار دادهاند.
علی شریعتی، عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران،بیان میکند: برآوردهایی درباره قاچاق وجود دارد اما درباره صحت آن تردید است. استانهای مرزی ما درگیر قاچاقهای موردی و شبانه هستند و متأسفانه برخلاف تصور، استانهای مرکزی و پایتخت درگیر قاچاقهای سازمانیافته هستند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران با نگاهی به سابقه افت ارزش پول ملی در برابر دلار میگوید: زمانی که پوتین در جنگ کریمه با اروپا درگیر شد، ارزش پول خود را پایین آورد. روپل را از سههزارو ۲۰۰ به هفت هزار رساند؛ یعنی تقریبا ارزش روپل را یکونیم برابر پایین آورد که واردات به کشورش گران شود و صادرات ارزان تمام شود.این باعث شد مردم روسیه که هر روز پنیر هلندی و محصول نروژی میخورند، نتوانستند از این محصولات استفاده کنند اما از آنسو گندم و سلاح روسیه ارزانتر تمام میشد و میتوانستند صادر کنند.