رویداد ۲۴ نوشت: هر چقدر اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس یازدهم وضعیت نامناسبی ندارند، اصولگرایان در شرایط بهتری به سر میبرند. لیست اصولگرایان تهران مشخص شده؛ سهمیهها معلوم شده و نام چهرههایی همچون محمد باقر قالیباف در آن دیده میشود.
جلسه اخیر شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان با هدف بررسی رد صلاحیتها برگزار شد. بیانیه نهایی این جلسه نشان میداد آنها رغبتی به حضور در انتخابات ندارند. در این بیانیه آمده است: «با ادامه شرایط فعلی تقریبا نتیجه انتخابات از هماکنون قابل پیشبینی است.»
در احزاب اصلاح طلب نیز وضعیت تفاوتی با دیدگاه شورای عالی سیاستگذاری ندارد. جلسه اخیر حزب کارگزاران سازندگی با نظر هیات رئیسه شورای مرکزی، رایگیری درباره پیشنهاد کمیته سیاسی درباره موضع حزب در انتخابات مجلس یازدهم به پس از اعلام نتیجه شکایتها از سوی شورای نگهبان موکول شد. حزب کارگزاران سازندگی از احزاب میانه روی جریان اصلاحات به شمار میرود که معمولا در هر شرایطی معتقد به حضور درانتخابات است، با این حال شرایط رد صلاحیتها به گونهای شده که حالا آنها هم با تردید به انتخابات نگاه میکنند.
احزاب دیگر مثل اتحاد ملت، توسعه ملی، مجمع ایثارگران ایثارگران، احزابی که با محوریت زنان اصلاح طلب تشکیل شدهاند و احزاب نخبگانی پزشکان و اساتید دانشگاه، خیلی جدی تمایلی برای حضور در انتخابات ندارند.
احزاب میانه رو مثل اعتماد ملی، کارگزاران، انجمن اسلامی معلمان و نزدیکان عارف نیز با احتیاط بیشتری درباره انتخابات سخن میگویند.
در این میان البته احزابی هستند که معتقدند در هر شرایطی باید در انتخابات شرکت کرد. مردمسالاری، خانه کارگر و ندای ایرانیان و گروههایی که احتمالا لیست نهایی اصلاح طلبان با آنها داده میشود، (چه مورد حمایت شعسا باشد و چه نباشد) از میان آنان خواهد بود. البته رد صلاحیت محمدرضا بادامچی و محمد بیرانوندی خرم آباد نشان میدهد اعتماد حاکمیت به این جریان هم صد در صد نیست.
اصلاح طلبان در وضعیت نامناسبی برای حضور انتخابات قرار دارند؛ حتی محافظهکارترین احزاب اصلاحطلب نیز به صراحت از حضور در انتخابات صحبت نمیکنند. چهرههای شناختهشدهتر خانه کارگر و ندای ایرانیان نیز در پاسخ به رویداد۲۴ خیلی خود را به صحبت درباره انتخابات مشتاق نشان نمیدهند.
یاران جلیلی؛ سربازان سردار قالیباف
هر چقدر اصلاح طلبان وضعیت نامناسبی ندارند، اصولگرایان در شرایط بهتری به سر میبرند. لیست سی نفره اصولگرایان تهران مشخص شده؛ سهمیهها معلوم شده و نام چهرههایی همچون محمد باقر قالیباف در آن دیده میشود. اصولگرایان فضای مجازی به شدت برای حمایت از سردار قالیباف به صورت خودجوش، بسیج شدند و به نظر میرسد ریاست قالیباف در مجلس یازدهم قطعی شده باشد.
البته گاهی نقدهای کمرنگی از طرف جریان عدالتخواه مطرح میشود، اما پی این نقدها گرفته نمیشود. بعید نیست با قدرت گرفتن قالیباف در مجلس، ریشه جریان عدالتخواه نیز خشکانده شود.
این وضعیت در شهرستانها هم جریان دارد. به نظر میرسد اصولگرایان سنتی در شهرهای مختلف یا ثبت نام نکردهاند (سالک و فولادگر در اصفهان. لاریجانی در قم) یا رد صلاحیت شدهاند (قاضی پور، کوهکن) تا فضا برای ورود جوانان انقلابی به مجلس مساعدتر از هر زمانی باشد.
تعداد اصولگرایان آنقدر بالاست که خود آنها احتمال معرفی دو لیست را میدهند. خبرگزاری تسنیم اسامی ۱۵۹ اصولگرا منتشر کرده و نوشته لیست نهایی از میان همین افراد مشخص میشود. بسیاری از چهرههایی که اسامی آنها در این لیست دیده میشوند، حامیان سعید جلیلی و چهرههای نزدیک به او هستند. این یعنی در مجلس یازدهم نیروهای نزدیک به جلیلی، قرار است به نفع قالیباف فعالیت کنند.
سایت مشرق نیوز مینویسد «در فاصله یکماه تا انتخابات هیچ جلسه ویژه یا خبری از رایزنیها و موفقیت در مسیر وحدت وجود ندارد. از اینرو باید گفت به احتمال فراوان تکرار ماجرای مجلس هشتم محتملترین فرضیه است و اصولگرایان با دو لیست شورای ائتلاف و جبهه پایداری که حدودا نیمی از آنها چهرههای مشابهی هستند، پای به میدان رقابتهای انتخاباتی خواهند گذاشت.»
علی صوفی دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات درباره ترکیب مجلس آینده میگوید: «مجلس یازدهم اصولگرا و تندرو خواهد بود و اصلاح طلبان اقلیتی ناچیز خواهند بود؛ حتی اگر همه اصلاح طلبان تأیید شوند باز هم وضع با درصدی تغییر همین خواهد بود و مشارکتی پائینتر از گذشته خواهیم داشت.»