جمهوریت–دکتر مهدی علیخانی مدیر دپارتمان عربستان انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا نوشت:
ایران و پاکستان از نظر روابط سیاسی در مجموع شرایط “نسبتا” مطلوبی داشته اند. پاکستان حافظ منافع جمهورى اسلامى ایران در واشنگتن است و پس از قطع روابط ایران و عربستان در سال ۱۳۹۴، در چندین نوبت تلاش کرد تا میان طرفین میانجیگیری کند. علاوه بر این، پس از خروج آمریکا از برجام و افزایش سطح تنش ها در منطقه خلیج فارس، عمران خان دیپلماسی فشرده ای برای میانجیگری میان ایران و آمریکا را هم به تلاش های قبلی اضافه کرد به گونه ای که حسن روحانی و دونالد ترامپ این انتقال پیام ها را به شکل مثبتى تائید کردند.
بااین حال مرزهای ایران و پاکستان در ادوار مختلف منبع بی ثباتی و البته گفتگوها و تلاش های تهران و اسلام آباد برای مدیریت تنش ها و جلوگیری از فعالیت گروه های تروریستی بوده است. در شرایط تنش های منطقه ای با عربستان و ایالات متحده در دوره ترامپ، یکی از مهمترین چالش های مرزى در اردیبهشت ۱۳۹۶ و در پی شهادت ۸ مرزبان ایرانی در میرجاوه به علت شلیک موشک از داخل خاک پاکستان رخ داد. در آن زمان، سرلشکر باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح گفته بود: مناطق مرزی پاکستان به مامن و محل آموزش، آماده سازی و تجهیز تروریست های جیره خوار عربستان و مورد تایید آمریکا بدل شده است.این بدان معنی بود که اگرچه مبدا حمله خاک پاکستان بود اما ایران مسئولیت این اقدام را معطوف به عربستان و آمریکا کرد.
در شرایط فعلی، مرزهای شرقی ایران (پاکستان و افغانستان) در شرایط خاصی هستند؛ به ویژه پس از تلاش های صورت گرفته برای انتقال نیروهای تکفیری باقیمانده از جنگ با داعش در مرزهای غربی و حوزه مدیترانه به افغانستان و قدرت یابی داعش خراسان. مهمترین مساله در حال حاضر، جلوگیری از افزایش سطح تنش ها و ارتقا سطح هماهنگی ها در مناسبات امنیتی ایران با پاکستان (همچنین افغانستان) است. چراکه هرگونه تنش و بی ثباتی و افزایش آن در مرزهای شرقی آسیب زا بوده و به گشوده شدن جبهه های جدید پیرامون ایران منجر می شود. چیزی که به یقین، خواسته تهران و اسلام آباد نیست و دو طرف مى توانند به رغم چالش اخیر از آن عبور کنند.
بیشتر بخوانید:
- آخرین اولتیماتوم ایران به عراق
- آغاز روند خلعسلاح تجزیهطلبها در اقلیم کردستان
- شوک ایران به گروهک های تجزیه طلب کردستان عراق
- موشک باران مقرهای جاسوسی و تجمع گروهکهای تروریستی ضد ایرانی در کردستان عراق
- گزافهگویی دولت اقلیم کردستان عراق علیه ایران
- بغداد کاردار ایران را احضار کرد و سفیر خود را فراخواند
- پاکستان کاردار ایران را احضار کرد
- کاردار سفارت پاکستان در تهران به وزارت امور خارجه فراخوانده شد
- حمله ایران به اربیل را شدیدا محکوم میکنیم
- توضیحات وزیر کشور درباره انفجارهای سراوان
- ژاپن: ایران و پاکستان خویشتنداری کنند
- بررسی ابعاد حمله پاکستان در کمیسیون امنیت ملی مجلس
- هزینه های اقتصادی گزاف تنش با ایران برای پاکستان
- حمله ارتش پاکستان با سه فروند پهپاد انجام شده است
- طالبان: ایران و پاکستان با هم دوست باشند