علی قاسمی – عباس بیات: صنایع بورسی طی مردادماه بهرغم محدودیتهای مربوط به انرژی، موفق شدند درآمد خود را در مقایسه با تیرماه بدون تغییر نگه دارند. درحالی مجموع درآمد ۳۸۲نماد تولیدی بورس تهران از ۲۶۸همت عبور کرده که این میزان نسبت به مردادماه سال قبل رشد ۲۵درصدی داشته است. دلار نیما بهطور میانگین در مردادماه سالجاری نسبت به مرداد سال قبل، رشد ۱۵درصدی را تجربه کرده است. به عبارت دیگر، رشد درآمد دلاری پنجمین ماه از سالجاری نسبت به سال قبل، ۵درصد بهبود یافته است. همچنین درآمد پنجماه اخیر به هزار و ۳۱۷هزار میلیارد تومان رسیده است که ۲۱درصد افزایش نشان میدهد. ضمن آنکه درآمد دلاری صنایع طی مدت مذکور، ۳۱میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۸درصد بهبود را تجربه کرده است. در این میان، رکوردزنی درآمد صنعت پتروشیمی، طی مردادماه، فروش این صنعت را به ۵۷هزار میلیارد تومان رسانده است. در کنار پتروشیمیها، صنایع کوچکتر که کمتر مورد توجه بازار قرار میگیرند، در مردادماه خوش درخشیدند. صنایع ماشینآلات، خردهفروشی، کشتیرانی، مخابرات، هتل و نساجی موفق شدند رکورد درآمدی خود را در مردادماه بشکنند. به نظر میرسد با رشد دلار نیما و حاشیه سودی که در انتظار صنایع است، تابستان بهتری نسبت به سال گذشته، پیشروی بورس باشد.
رکورد جدید پتروشیمیها
در میان صنایع بورسی، پتروشیمیها موفق شدند با ثبت رکورد تاریخی جدید در مردادماه، سطح درآمد خود را به ۵۷همت طی پنجمین ماه از سال برسانند. همچنین این صنعت موفق شده است با رشد ۳۵درصدی نسبت به مردادماه سال قبل، درآمد خود را به این سطح برساند. درآمد دلاری این صنعت هم طی پنجماه اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۲۲درصد افزایش یافته است. در میان نمادهای این صنعت، «شبصیر» و «شکربن» با P/E آیندهنگر زیر ۵واحد و گزارشهای ماهانه خوب بهترین گزینههای سرمایهگذاری هستند. «جمپیلن»، «شجم» و «شکلر» نیز گزینههای مناسبی هستند. صنعت اوره، با ثبت درآمد ۷همتی موفق شده است درآمد خود را نسبت به مرداد گذشته، ۱۴درصد افزایش دهد. درآمد دلاری این صنعت طی پنجماه حدود ۳درصد با رشد مواجه شده است. در این گروه، تنها «شپدیس» و «شیراز» گزینههای امن به شمار میروند. این دو نماد با ثبت بازدهی بیش از ۱۵درصد مورد توجه بازار بودهاند.
ضربه مهلک بیبرقی به فولاد
با وجود رشد صنعت پتروشیمی، صنایع سیمان و فولاد بیشترین ضربه را از کاهش سطح انرژی متحمل شدند. این درحالی است که صنعت سیمان، مقاومت بیشتری در برابر بیبرقی از خود نشان داده است. صنعت سیمان در مردادماه، ۴٫۵همت درآمد به ثبت رسانده که نسبت به مرداد گذشته ۱۷درصد بهبود یافته است. قطعا رشد شدید نرخ فروش در بورسکالا به کمک این صنعت آمده است. «سبزوا» و «سخاش» گزینههای سیمانی هستند که در کف قیمتی قرار دارند و احتمالا با توجه به P/E فوروارد پایین، پتانسیل رشد خواهند داشت. صنعت سنگآهن نیز شرایطی مشابه فولادیها دارد. درآمد این صنعت در مرداد، ۱۴همت بوده که نسبت به مرداد گذشته، تنها ۶درصد افزایش یافته است. با وجود آنکه درآمد مردادماه نسبت به تیر، ۱۵درصد افزایش یافته، درآمد دلاری پنجماه اخیر این صنعت با کاهش ۱۰درصدی همراه شده است. «فزر»، «کگل» و «کنور» گزینههایی هستند که با وجود عملکرد خوب در خصوص سودآوری این نمادها همچنان ابهاماتی وجود دارد.
فولادیها، متاسفانه بازیچه چالشهای انرژی در گرمای تابستان شدند. این صنعت طی مردادماه، ۴۵همت درآمد ساخته که نسبت به مرداد سال قبل، تنها ۴درصد بهبود یافته است. به عبارت دیگر درآمد دلاری این صنعت در این مدت، ۱۳درصد کاهش یافته است. ضمن آنکه درآمد ۵ماه اخیر، به صورت دلاری افت ۴درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده است. «فخاس» و «فجر» به لحاظ قیمتی و گزارشهای ماهانه عملکرد احتمالی مثبتی خواهند داشت. صنعت فلزات گرانبها، بهرغم آنکه در مردادماه سطح درآمد خود را افزایش داده است، هنوز با سطوح درآمدی ابتدای سال فاصله زیادی دارد. کاهش نسبی قیمت مس، روی و آلومینیوم نسبت به بهار سالجاری، یکی از دلایل کاهش درآمدها بوده است. افت سطح انرژی و برق نیز بر این صنعت بسیار اثرگذار بوده است. کاهش نرخها و کاهش تولید در کنار هم به کاهش درآمد این صنعت منجر شده است. با این حال، همچنان درآمد پنجماه ابتدایی سال نسبت به مدت مشابه سال قبل، به صورت ریالی ۲۲درصد و به صورت دلاری ۸درصد افزایش یافته است. «فباهنر» و «فایرا» به دلیل ثبات درآمدی و قیمت بنیادی مناسب، ارزش بررسی بیشتر را دارند.
درخشش ناشناختههای بورسی
شرکتهای «بنادر و کشتیرانی» بازار سرمایه مردادماه طلایی را پشت سر گذاشتند. بررسی درآمد حملونقلی در این صنعت نشان میدهد که طی مردادماه رکورد تاریخی درآمد در این صنعت به ثبت رسیده است. مجموع درآمد مردادماه در صنعت مذکور ۸۵۷میلیارد تومان بوده که در مقیاس نقطه به نقطه با مرداد ۱۴۰۲ رشد ۶۴درصدی داشته است. درآمد پنجمین ماه شرکتهای حملونقل دریایی در مردادماه ۱۴درصد نسبت به میانگین سالجاری افزایش یافته است. تجمیع درآمدی پنجماه نخست این صنعت ۳هزار و ۷۶۵میلیارد تومان است که این میزان درآمد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۶۱درصدی داشته است. ارزیابی متغیر درآمدی صنعت حملونقل دریایی بهلحاظ دلاری نشان میدهد که در مردادماه و پنج ماه نخست سالجاری درآمد دلاری این صنعت بهترتیب ۳۸ و ۴۳درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است. عامل اصلی در درخشش بنادر و کشتیرانی را میتوان رشد چشمگیر صادرات و واردات دانست که در سالجاری رقم خورده است.
در میان نمادهای صنعت بنادر و کشتیرانی، «حسینا» با ثبت درآمد ۵۳۴میلیارد تومان و جهش ۱۱۴درصدی این درآمد نسبت به مرداد سال گذشته، برترین عملکرد را نسبت به همگروهیهای خود داشته است. همچنین این شرکت درآمد دلاری خود را طی مردادماه و پنجماه نخست ۱۴۰۳ بهترتیب ۸۱ و ۹۵درصد افزایش داده است که به نوبه خود عملکرد بینظیری محسوب میشود. یکی دیگر از صنایعی که طی مردادماه عملکردی دور از انتظار داشت، «مخابرات» بود. این صنعت را همواره جزو صنایع پراستهلاک و کمتوسعه میدانند و از این منظر در دورههای اخیر کمتر جزو صنایع برتر بوده است. با این حال طی مردادماه عملکرد بسیار خوبی از خود به نمایش گذاشته، بهطوریکه درآمد این صنعت رکورد تاریخی را به ثبت رسانده است؛ در حالی که مخابراتیها تا به حال چنین درآمدی را تجربه نکرده بودند. طی مردادماه شرکتهای مخابراتی با ثبت درآمد ۷هزار میلیارد تومانی توانستند درآمد خود را نسبت به مرداد سال گذشته ۳۴درصد افزایش دهند.
در این بین ارزیابی درآمد مردادماه این صنعت نشان میدهد که طی پنجمین ماه از سالجاری ۶درصد به درآمد ارائه خدمات آنها نسبت به متوسط ۱۴۰۳ افزوده شده است. تجمیع درآمد پنجماه سالجاری مخابراتیها ۳۳میلیارد تومان است که این درآمد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۶درصد رشد یافته است. بررسی دلاری درآمد صنعت مخابرات نیز رشد چشمگیری را نشان میدهد. بر این اساس درآمد مردادماه و پنجماه سالجاری این صنعت بهترتیب افزایش ۱۳ و ۲۱درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است. در میان شرکتهای مخابراتی، دو شرکت «آسیاتک» و «همراه» شانهبهشانه یکدیگر عملکرد بسیار خوبی از خود به نمایش گذاشتند. درآمد دلاری هردو شرکت طی مردادماه و پنجماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه بهترتیب جهش ۲۰ و ۲۸درصدی را تجربه کرد که در نوع خود بینظیر است. مهمترین خبری که چندی پیش منتشر و موجب افزایش استقبال سرمایهگذاران از صنعت مخابرات شد، خبر مربوط به خرید بیش از ۴۰درصدی سهام دیجیکالا توسط همراهاول بود. تحتتاثیر این خبر جو بسیار خوبی روی نماد همراه ایجاد شد و اثر آن نیز در صورت مالی مرداد این شرکت مشاهده میشود.
معمولا در ششماه نخست سال خصوصا فصل تابستان، حملونقل و بهواسطه آن گردشگری رونق بسیار خوبی را تجربه میکند. خصوصا در سالجاری که عمده تعطیلات در تابستان قرار گرفت. همین موضوع موجب شد تا شرکتهای عضو صنعت «هتل و رستوران» وضعیت درآمدی خوبی را تجربه کنند. جهش درآمدی در این صنعت بهگونهای رقم خورد که تابهحال شرکتهای این صنعت چنین درآمدی را تجربه نکرده بودند. مجموع درآمد ارائه خدمات صنعت هتلورستوران طی مردادماه ۱۳۹میلیارد تومان بود که در مقایسه با مرداد سال گذشته ۲۶درصد و نسبت به میانگین سالجاری ۱۵درصد افزایش را تجربه کرده است. تجمیع درآمدی پنجماه نخست امسال این صنعت ۶۰۳میلیارد تومان است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۲۴درصد رشد داشته است.
درآمدی دلاری صنعت هتل و رستوران طی مردادماه و پنجماه نخست امسال بهترتیب ۶ و ۱۰درصد نسبت به مدت مشابه رشد یافته که بیشترین میزان رشد تاریخی این صنعت محسوب میشود. از میان سهشرکت فعال در صنعت هتل و رستوران، شرکت «آباد» فاکتورهای درآمدی خود را نسبت به همگروهیها بیشتر افزایش داده است. درآمد دلاری مرداد و پنجماه نخست شرکت مذکور بهترتیب ۴۷ و ۲۶درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته که با اختلاف فاحش برتر از شرکتهای همگروه خود بوده است.
شرکتهای عضو صنعت «ماشینآلات و تجهیزات» برای نخستین بار رکورد درآمدی را به ثبت رساندند و توانستند جزو برترین صنایع بهلحاظ رشد درآمدی قرار گیرند. سال ۱۴۰۳ سال بسیار خوبی برای ماشینآلات بود؛ چرا که نهتنها سودآوری این صنعت بهبود چشمگیری را تجربه کرد، بلکه درآمد این صنعت نیز رکورد تاریخی را به ثبت رساند. مجموع درآمد این صنعت طی مردادماه ۳هزار و ۳۶۹میلیارد تومان بود که در مقیاس نقطه به نقطه نسبت به مرداد سال گذشته ۱۸۹درصد رشد داشته است.
فروش مردادماه این صنعت در مقایسه با میانگین سالجاری ۳۴درصد افزایش یافته و با این اوصاف بهترین عملکرد تاریخی را از خود به نمایش گذاشته است. تجمیع فروش پنجماهه ماشینآلات در سالجاری ۱۲هزار و ۶۱۷میلیارد تومان بوده که در قیاس با مدت مشابه سال گذشته ۶۷درصد بهبود یافته است. فروش دلاری صنعت ماشینآلات نیز عملکرد خوبی داشته است. بر این اساس فروش این صنعت بهلحاظ دلاری طی مردادماه و پنجماه نخست امسال بهترتیب جهش ۱۴۳ و ۴۸درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.
دو شرکت «لسرما» و «تایرا» عملکرد بسیار خوبی نسبت به همگروهیهای خود داشتهاند. دو شرکت مذکور موفق شدند درآمد دلاری مردادماه خود را نسبت به مرداد سال گذشته بهترتیب ۱۴۰ و ۱۷۲درصد رشد دهند. همچنین درآمد دلاری تجمیعی این دو شرکت طی پنجماه نخست سالجاری بهترتیب جهش ۱۵۷ و ۵۴درصدی را نسبت به مدت مشابه تجربه کرده است و با این اوصاف برترین شرکتهای این صنعت بودهاند. سه شرکت بورسی صنعت «خردهفروشی» مردادماه خوبی را پشت سر گذاشتند. مجموع درآمد پنجمین ماه از سالجاری این صنعت ۱۲هزار و ۳۴۵میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با مرداد سال گذشته ۵۷درصد جهش یافته است. مقایسه فروش این صنعت طی مردادماه با میانگین سالجاری نیز نشان میدهد که رشد ۱۶درصدی در فروش این صنعت به ثبت رسیده است.
مجموع فروش این صنعت طی پنجماه نخست سالجاری ۵۳هزار و ۲۲۶میلیارد تومان بوده که این فروش نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۵درصد رشد تجربه کرده است. ارزیابی دلاری درآمد خردهفروشیها نشان میدهد که طی مردادماه و پنجماه نخست امسال بهترتیب افزایش ۳۳ و ۳۷درصدی در فروش دلاری این صنعت رقم خورده که با این اوصاف بیشترین میزان فروش دلاری تاریخی در این صنعت به ثبت رسیده است. عامل کلیدی در جهش درآمدی خردهفروشیها را میتوان کاهش نسبی در تورم مصرفکننده دانست که به موجب آن قدرت خرید مردم کمی بهبود یافته و این موضوع عاملی بوده است تا فروش این صنعت بهبود یابد. از میان سهشرکت خردهفروشی بازار سرمایه «افق» با ثبت رشد ۵۰ و ۵۶درصدی درآمد دلاری خود طی مرداد و پنجماه نخست امسال، برترین شرکت بهلحاظ رشد فاکتورهای درآمدی نسبت به همگروهیهای خود بوده است.
«نساجی» از دیگر صنایع ریالی بود که در مردادماه سنتشکنی کرد و رکورد تاریخی را بهلحاظ رشد درآمدی به ثبت رساند. مجموع فروش مردادماه این صنعت ۸۷میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با مرداد سال گذشته ۹۵درصد رشد داشته است. همچنین مقایسه فروش مردادماه این صنعت با میانگین ۱۴۰۳ نشان میدهد که بهطور متوسط ۳۱درصد به فروش منسوجات در مردادماه افزوده شده است. مجموع فروش سالجاری منسوجات بازار سرمایه ۳۳۱میلیارد تومان بود که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۷۰درصد بهبود یافته است. ارزیابی دلاری فروش این صنعت نشان میدهد که در مردادماه و پنجماه نخست امسال بهترتیب رشد ۶۴ و ۵۰درصدی رقم خورده که در نوع خود برای منسوجات بینظیر است.
از میان دو شرکت نساجی، «نطرین» برترین عملکرد مردادماه و سالجاری را از آن خود کرده است. شرکت مذکور موفق شده است فروش دلاری خود را طی مردادماه و پنجماه نخست سالجاری در قیاس با مدت مشابه سال گذشته بهترتیب ۸۵ و ۵۶درصد افزایش دهد. پرماجراترین صنعت بازار سرمایه یعنی «خودروسازان» از ابتدای سال تا پایان مردادماه ۲۹درصد نزول قیمتی را تجربه کردند. مجموع فروش این صنعت طی پنجمین ماه سالجاری ۳۵هزار میلیارد تومان به ثبت رسید که در مقایسه با مرداد سال گذشته ۹۷درصد رشد یافته است.
با این حال مقایسه فروش این ماه با میانگین سالجاری نشان میدهد که تنها یکدرصد بهبود در درآمد این صنعت رقم خورده است. فروش پنجماه نخست خودروسازان ۱۷۴هزار و ۵۷۷میلیارد تومان بوده که در مقایسه با پنجماه نخست ۱۴۰۲ بهمیزان ۲۶درصد رشد یافته است. به جهت ارزیابی بهتر وضعیت خودروسازان، فروش دلاری این صنعت ارزیابی میشود. بر این اساس فروش دلاری خودروسازان طی مردادماه و پنجماه نخست امسال رشد ۶۶ و ۱۳درصدی را تجربه کرده است.
اعداد عنوانشده با وجود قیمت دستوری در خودروسازان به ثبت رسیده است که بر این اساس میتوان اذعان کرد عملکرد این صنعت بهلحاظ رشد فاکتورهای درآمدی متوسط رو به خوب بوده است. از میان ششخودروساز بزرگ بورسی ایران، ایرانخودرو با نماد «خودرو» بهترین عملکرد را داشته است. بر این اساس مجموع فروش دلاری شرکت مذکور طی مرداد و پنجماه نخست امسال بهترتیب رشد ۱۱۶ و ۲۴درصدی را نسبت به مدت مشابه تجربه کرده و با این اوصاف در مقایسه با شرکتهای همگروه خود بهترین عملکرد را از خود به نمایش گذاشته است.
بیشتر بخوانید: