کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حال بررسی اعمال تحریمهایی علیه ایران به بهانه جنگ اخیر بین اسراییل و حماس هستند.
نشریه پولیتیکو به نقل از منابع و دیپلمات های اروپایی از بررسی طرح تحریم ایران در جلسه هفته گذشته این اتحادیه خبر داده است.
با این حال بنا بر این گزارش، به دلیل وجود اختلاف بین اعضا و نگرانیها درباره اینکه تحریمهای بیشتر علیه ایران میتواند وضعیت خاورمیانه را بدتر کند، این اتحادیه هنوز به جمع بندی نرسیده است.
پولیتیکو نوشت: اتحادیه اروپا گزینه تشدید تحریمها علیه ایران به دلیل حمایت این کشور از حماس را بررسی می کند؛ اما اختلاف نظر گستردهای در میان دیپلماتهای اتحادیه اروپا بر سر اینکه آیا این ایده خوبی است یا نه، وجود دارد.
در همین حال، ۳ کشور بزرگ عضو اتحادیه اروپا – آلمان، فرانسه و ایتالیا – نیز برنامههایی را در مورد چگونگی تحریم بیشتر حماس طراحی کردهاند.
بسیاری از دولت های اروپایی در حالی که اسراییل به صورت علنی و در مقابل انظار مشاهده گر جامعه جهانی دست به انجام جنایت جنگی در غزه می زند، نه تنها سکوت کرده اند بلکه با ارسال تسلیحات و حمایت های سیاسی و همه جانبه این حملات و کشتار بیش از ۱۱ هزار غیرنظامی، کشتار بیش از ۷ هزار زن و کودک، بمباران بیمارستان ها، حمله به اردوگاه آوارگان و قطع بیش از یک ماهه آب، برق، غذا و دارو و سوخت از سوی اسراییل در غزه را در قالب” حق دفاع از خود” برای اسراییل می دانند.
علیرغم سابقه حمایت تهران از گروه های مقاومت فلسطنی از جمله حماس، مقامات آمریکایی و اسراییلی پس از حمله ۷ اکتبر حماس به اسراییل، تاکید کرده اند که شواهد و مدارکی مبنی بر دخالت مستقیم ایران در این حمله را ندیده اند.
با این حال، برخی در داخل اتحادیه اروپا می خواهند تحریم های بیشتری را علیه ایران، به ویژه ممنوعیت صادرات قطعات مورد استفاده در تولید موشک، آماده کنند.
اتحادیه اروپا سال ها پیش حماس را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داده و تحریم هایی را علیه این گروه مقاومت فلسطینی وضع کرده است.
در مورد ایران، اتحادیه اروپا در ماه گذشته تصمیم گرفت تحریمهای موشکی مرتبط با توافق هستهای ایران، موسوم به برجام را به رغم ملغی شدن آن از سوی شورای امنیت، حفظ کند و از ماه ژوئیه، بروکسل یک رژیم تحریمی جدید علیه ایران وضع کرده که صادرات قطعات مورد استفاده در پهپاد را ممنوع می کند. این تحریم ها به بهانه و با ادعای استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی برای حمله به اوکراین وضع شده اند.
به گفته ۳ دیپلمات اتحادیه اروپا که به دلیل ماهیت حساس مذاکرات خواسته اند نامشان افشا نشود، پیشنهاد تحریم ایران به بهانه حمله حماس به اسراییل، هفته گذشته در یک گروه کاری متشکل از دیپلمات های متخصص در خاورمیانه در شورای اروپا – نهاد قانونگذاری که کشورهای عضو در آن حضور دارند- مورد بحث قرار گرفت.
در آن جلسه چندین کشور اتحادیه اروپا با این استدلال که اعمال تحریم ها علیه ایران در شرایط حساس و پرتنش کنونی می تواند نتیجه معکوس داشته باشد و درگیری در خاورمیانه را تشدید کند، با اعمال تحریم ها مخالفت کردند.
یکی از دیپلمات ها گفت که تشدید درگیری “دقیقا همان چیزی است که اتحادیه اروپا می خواهد از آن اجتناب کند.”
در طرف مقابل این بحث، برخی از کشورهای موافق تحریم نیز گفتند که اگر شواهدی مبنی بر دست داشتن ایران در حمله ۷ اکتبر وجود داشته باشد یا اگر تهران اوضاع منطقه را تشدید کند، منطقی است که این اتحادیه بسته تحریمی آماده ای را علیه ایران داشته باشد.
کشورهای فرانسه، انگلیس، ایتالیا و آلمان که از اعضای اصلی و بزرگ اتحادیه اروپا هستند در کنار ایالات متحده آمریکا طی ۵ هفته گذشته که از انجام حملات بی رحمانه اسراییل علیه مردم غزه می گذرد، حتی یک انتقاد کوچک نیز از اسراییل نکرده اند و علاوه بر آن هزاران تن سلاح و مهمات و حتی مستشاران نظامی را برای حمایت از ارتش اسراییل در حملات خود علیه مردم غزه روانه منطقه کرده اند.