جمهوریت – فارس نوشت : ۲۸ آذر ماه ۱۳۹۷ بود که دولت آلبانی اقدام به اخراج دو دیپلمات ایرانی از جمله «غلامحسین محمدنیا» سفیر ایران در تیرانا کرد سخنگوی وزارت خارجه آلبانی در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس، بدون ارائه هیچگونه مستنداتی مدعی شد که این دو دیپلمات فعالیتهایی انجام دادهاند که امنیت آلبانی را به خطر انداخته و این اقدام بعد از هماهنگی با برخی کشورها و البته رژیم صهیونیستی صورت گرفته است. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا هم در نامهای از نخست وزیر آلبانی به خاطر این اقدام قدردانی کرد و علاوه بر این، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی وقت آمریکا هم در پیامهای جداگانهای، از اقدام آلبانی استقبال کردند.
«بهرام قاسمی» سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در همان زمان رفتار غیرقابل توجیه دولت آلبانی را محکوم و غیرقابل قبول خواند و گفت: این اقدام در ادامه سناریوهای قبلی برای تخریب روابط ایران و اروپا در برهه حساس کنونی صورت گرفته است.
علاوه بر این در همان زمان نیز یک مقام وزارت خارجه عربستان سعودی از حمایت ریاض از این اقدام دولت آلبانی خبر داد. وبگاه شبکه «العربیه» در این زمینه نوشت: یک مقام وزارت خارجه عربستان سعودی با اعلام حمایت ریاض از اقدام آلبانی در اخراج دو دیپلمات ایرانی گفت که پادشاهی سعودی بارها جدیت حمایت ایران از تروریسم و لزوم واکنش قاطع جامعه بینالمللی در این زمینه را مورد تاکید قرار داده است.
«غلامحسین محمدنیا» سفیر ایران در آلبانی پس از بازگشت از تیرانا در گفتوگویی با خبرگزاری ایرنا این اقدام آلبانی را سناریویی آمریکایی- صهیونیستی و برای لطمه زدن به رابطه ایران و اروپا خواند و افزود: دولت آلبانی قربانی این سناریو شد. واضح است که دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی نقش مستقیم در تحریک و اخراج سفیر ایران در آلبانی ایفا کردند. دولت آلبانی یک مورد را نمیتواند اعلام کند که سفیر ایران از چارچوب اقدامات مصوب و عرف دیپلماتیک خارج شده است. سفیر سابق ایران در تیرانا همچنین عنوان کرد: یکی از اتهام های سفیر ایران و سفارت اخلال امنیتی در مسابقه تیمهای رژیم صهیونیستی و آلبانی اعلام شده که این خبر یک اقدام خنده دار و ذلیلانه است.
جمهوری اسلامی ایران در همان زمان اعتراض خود را به اقدام غیرقابل قبول دولت آلبانی به اطلاع این کشور رساند.
آلبانی سفارتخانهای در ایران ندارد. در همین زمینه نیز بهرام قاسمی سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه اول دی ماه ۱۳۹۷ در گفتوگویی با خبرگزاری ایرنا در این باره بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران از دهه ۷۰ و بعد از تحولات داخلی در آلبانی، سفارت جمهوری اسلامی را در این کشور راه اندازی کرد، اما با توجه به اینکه آلبانی کشوری بسیار کوچک و در آن هنگام و حتی بعدا از وضعیت بد اقتصادی رنج میبرد، این کشور نمیتوانست در ایران سفارتخانه دایر کند.
* باز هم اخراج دو دیپلمات ایرانی
یک سال بعد در ۲۵ دی ماه ۱۳۹۸ باز هم دولت آلبانی اقدام به اخراج دو دیپلمات ایرانی از این کشور کرد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزارت خارجه آلبانی در بیانیهای اعلام کرد که این کشور دو دیپلمات ایرانی را به دلیل «انجام فعالیتهای مغایر با جایگاهشان» از این کشور اخراج کرده است. در این بیانیه آمده بود که دو دیپلمات ایران «عنصر نامطلوب» شناخته شده و از آنها خواسته شده خاک آلبانی را ترک کنند. در همین زمینه «سید عباس موسوی» سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در این باره اظهار داشت: احساس میکنیم دولت آلبانی دچار خطاهای پی در پی میشود قدری تحولات و اتفاقات در گوشه کنار منطقه برای آنها سوء تفاهم ایجاد کرده است و ما اقدام آنها را که بی دلیل و بدون ارائه و سند بوده رد و محکوم میکنیم و به آنها توصیه کردیم روابط خوب گذشته ما با آلبانی را با کشورهای ثالث گره نزنند، روندی که در پیش گرفتند سازنده نیست. تصمیماتی در حال اتخاذ است که یکسری اقدامات اولیه انجام شده و تصمیماتی نهایی میشود و به موقع اعلام میشود، امیدواریم دولت آلبانی از این راه کج و غلط بازگردد.
بهمن ۱۳۹۸ نیز مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا در دیدار «اِدی راما» نخستوزیر آلبانی در واشنگتن از این کشور به دلیل آنچه که «عقب راندن فعالیت شرورانه ایران» خواند، قدردانی کرد.
علاوه بر این، اواخر آبان ۱۳۹۹ نیز آلبانی به همراه آمریکا، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی، بحرین، امارات، انگلیس و کانادا به قطعنامه حقوق بشری علیه ایران در سازمان ملل متحد که توسط دولت کانادا ارائه شده بود، رای مثبت داد.
* مقر گروهک تروریستی منافقین
آلبانی در حال حاضر به مقر گروهک تروریستی منافقین بدل شده است. در سال ۲۰۱۳، دولت آمریکا بعد از بسته شدن کمپهای این گروهک در عراق، از این گروهک در تبعید درخواست کرد که در آلبانی مستقر شوند، آنها در ابتدا این پیشنهاد را رد کرده، ولی در نهایت موافقت کردند که ۳۰۰۰ عضو را به کشور منتقل کنند و آمریکا هم ۲۰ میلیون دلار به آژانس پناهندگان سازمان ملل در این زمینه کمک کرد. در سال ۲۰۱۶ هم ۲۸۰ عضو دیگر به آلبانی به یک اردوگاه تحت حفاظت شدید در Manze، شهر دورس نقل مکان کردند. نیروهای این سازمان در آلبانی با امکانات رسانهای که آمریکا و رژیم صهیونیستی در اختیار آن قرار دادهاند از آن زمان به کارزار رسانهای رو آورده و روزانه به انتشار هزاران توئیت و مطلب در راستای براندازی در فضای مجازی میپردازند. یگان سایبری یا همان اتاق کامپیوتر در گروهک منافقین که پیش از آن در اردوگاه اشرف و لیبرتی هم وجود داشت و در آن زمان فقط در دسترس عده معدودی از سران و اعضای سازمان بود، در آلبانی تحت عنوان یگان سایبری به یکباره با به کارگیری بیش از ۱۲۰۰ نفر کاربر به عنوان اصلیترین مأموریت سازمان در دستورکار قرار گرفت و تصاویری نیز از این اتاق در رسانهها منتشر شد. علاوه بر این، آذر ۱۴۰۰ نیز یک روزنامه آلبانیایی از بازداشت تعدادی از اعضای این گروهک تروریستی به جرم قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و پولشویی خبر داد. براساس سند منتشر شده در این خصوص مشخص شد که بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ میلادی، همین باند قاچاق تلاش کرده است حدود ۴۰۰ عضو گروهک منافقین را از آلبانی به فرانسه منتقل کند
و اما پرده سوم…
در این مدت و پس از اخراج سفیر ایران از آلبانی، سفارت جمهوری اسلامی ایران در تیرانا در سطح کاردار اداره میشد تا اینکه روز چهارشنبه ۱۶ شهریور ماه خبری منتشر شد از تصمیم دولت آلبانی به قطع رابطه سیاسی و دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران به بهانه ادعایی حمله سایبری به ایران و نخستوزیر این کشور نیز اعلام کرد که به دیپلماتهای ایرانی در تیرانا فرصت ۲۴ ساعتهای داده شده تا خاک این کشور را ترک کنند. راما نخستوزیر آلبانی در بیانیهای ویدئویی مدعی شد که این تصمیم در رابطه با حمله سایبری گسترده از سوی ایران علیه این کشور صورت گرفته و این تصمیم در جلسه شورای وزیران آلبانی اتخاذ شده است.
این اقدام دولت آلبانی باز هم به مذاق آمریکا خوش آمد و مورد استقبال واشنگتن قرار گرفت و کاخ سفید در بیانیهای به حمایت از اتهامات ضد ایرانی آلبانی پرداخت و اعلام کرد: ایالات متحده به شدت حمله سایبری ایران به آلبانی، متحدش در ناتو را محکوم میکند.
* ایران اقدام آلبانی را نسنجیده خواند
اقدام دولت آلبانی واکنش اعتراضی ایران را به همراه داشت و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه شب در این زمینه بیانیهای صادر و ضمن مردود شمردن ادعاهای بیاساس مطرح شده از سوی دولت آلبانی، این اقدام را قویا محکوم کرد و تصمیم این کشور در قطع رابطه سیاسی را اقدامی نسنجیده خواند.
در بیانیه وزارت امور خارجه با رد ادعاهای اثبات نشده علیه جمهوری اسلامی ایران، اعلام شد: نوع اقدام و نقشآفرینی طرفهای ثالث در ساخته و پرداخته کردن این ادعاها علیه جمهوری اسلامی ایران، نشانگر اعمال نفوذ کشورهای حامی تروریسم و فتنهآفرین در این زمینه است. صدور فوری بیانیه دولت آمریکا و همچنین استقبال رسانههای صهیونیستی از این تصمیم، از وجود برنامهای از پیش طراحیشده برای فضاسازی سیاسی علیه جمهوری اسلامی ایران حکایت دارد.
در بیانیه وزارت امور خارجه ایران همچنین با اشاره به میزبانی دولت آلبانی از یک فرقه تروریستی نشان دار (گروهک تروریستی منافقین)، از اثرپذیری تیرانا از طرفهای ثالث و تصمیم نابهجا و نامناسب اتخاذ شده از سوی دولت آلبانی ابراز تأسف شده است
* همراهی آمریکا و انگلیس و بیانیه ناتو
آمریکا و انگلیس نیز در اقدامی هماهنگ این حمله ادعایی را محکوم کرده بودند. انگلیس در بیانیهای مدعی شد که مرکز امنیت ملی سایبری این کشور با اطمینان قریب به یقین هکرهای مرتبط با جمهوری اسلامی را مسؤول حمله سایبری گسترده به نهادهای دولتی آلبانی در ماه ژوئیه امسال میداند. علاوه بر این، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هم در این زمینه بیانیهای صادر و اعلام کرد: ما به اتفاق یکدیگر در کنار آلبانی در پی حمله به زیرساختهای اطلاعاتی این کشور ایستادهایم. آلبانی و دیگر متحدان، دولت ایران را مسؤول این حمله سایبری میدانند. ما قویا این اقدامات سایبری را محکوم میکنیم. ناتو و متحدانش از آلبانی در تقویت تواناییهای دفاع سایبریاش حمایت میکنند تا بتواند در آینده در مقابل این فعالیتهای سایبری ایستادگی و آنها را دفع کند.
در همین خصوص، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت خارجه بامداد پنجشنبه ۱۷ شهریور ماه ضمن مردود خواندن اتهامات بی اساس شورای امنیت ملی آمریکا و وزارت خارجه بریتانیا درباره حمله سایبری به آلبانی، ضمن هشدار نسبت به هرگونه ماجراجویی سیاسی علیه کشورمان با این بهانههای مضحک و با تاکید بر آمادگی کامل کشورمان برای مقابله قاطع و فوری و پشیمان کننده با هرگونه دسیسه احتمالی افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که بارها مورد حملات سایبری قرار گرفته، بخش مهمی از تلاشهای مسؤولانه بینالمللی در مقابله با تهدید حملات سایبری است.
در این میان اخباری منتشر شد درباره تعامل نامناسب مقامات محلی تیرانا با اعضای سفارت ایران در آلبانی که این موضوع واکنش ناصر کنعانی را به همراه داشت و سخنگوی دستگاه دیپلماسی بعدازظهر پنجشنبه ۱۷ شهریور ماه نیز نسبت به اخبار منتشر شده مبنی بر تعامل نامناسب مقامات محلی در تیرانا با اعضای سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلبانی ابراز نگرانی کرد و گفت: چنانچه مطالب عنوان شده به نقل از منابع رسانهای مقرون به صحت باشد، رفتاری مغایر با حقوق بینالملل و کنوانسیون وین راجع به حقوق دیپلماتیک بوده و مسؤولیتهای ناشی از نقض آن بر عهده دولت آلبانی است.
از سوی دیگر، نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل هم بامداد پنجشنبه ۱۸ شهریور ماه در رشته توئیتی با مردود خواندن اتهام زنی آمریکا و انگلیس علیه کشورمان مبنی بر داشتن نقش در حمله سایبری به آلبانی، این دو کشور را فاقد صلاحیت و مشروعیت برای طرح چنین اتهاماتی علیه جمهوری اسلامی ایران خواند و اعلام کرد: چرا زمانی که ایران هدف حملات سایبری قرار می گیرد، آمریکا و انگلیس ساکتند.
* سعودیها باز هم حمایت کردند و وزارت خزانهداری آمریکا تحریم
بعدازظهر جمعه ۱۸ شهریور ماه نیز وزارت امور خارجه عربستان سعودی که پیش از این هم از اقدامات آلبانی استقبال کرده بود، در این زمینه بیانیهای صادر کرد. در این بیانیه آمده بود: «وزارت امور خارجه عربستان سعودی حملات تروریستی سایبری علیه جمهوری آلبانی که زیرساختهای دیجیتال این کشور را هدف قرار داد، محکوم میکند. عربستان سعودی بر حمایت و همبستگی خود با جمهوری آلبانی در اقداماتی که این کشور برای محافظت از امنیت سایبری خود اتخاذ کرده است، تأکید میکند.»
از سوی دیگر وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه (۹ سپتامبر/۱۸ شهریور) در بیانیهای اعلام کرد: «امروز دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری، وزارت اطلاعات و امنیت ایران و وزیر اطلاعات این کشور را به دلیل انجام فعالیتهای سایبری علیه ایالات متحده و متحدانش در فهرست تحریم قرار داده است.» در این بیانیه، ادعاهای چند روز پیش واشنگتن درباره حمله سایبری ایران به آلبانی، تکرار شده بود. خزانهداری آمریکا عنوان کرد: «در جولای ۲۰۲۲، تهدیدهای سایبری که ارزیابی میشود تحت حمایت حکومت ایران و وزارت اطلاعات و امنیت بوده باعث ایجاد اختلال در سامانههای کامپیوتری دولت آلبانی شد و دولت را وادار کرد خدمات آنلاین دولتی برای شهروندانش را متوقف کند.»
این اقدام وزارت خزانهداری آمریکا با واکنش ایران مواجه شد و ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه تحریم چند باره وزارت اطلاعات و وزیر اطلاعات توسط وزارت خزانه داری آمریکا را شدیدا محکوم کرد و گفت: این برچسب تحریمی کوچکترین خللی در عزم خدمتگزاران امنیت مردم ایران ایجاد نخواهد کرد.
کنعانی افزود: اعلام حمایت فوری آمریکا از اتهام واهی دولت آلبانی به جمهوری اسلامی ایران و اقدام سریع بعدی واشنگتن در تحریم مجدد و مکرر وزارت و وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران با توسل به همان اتهام واهی و اثبات نشده، به خوبی گویای آن است که طراح این سناریو نه دولت آلبانی، بلکه دولت آمریکاست و تیرانا قربانی سناریوی طراحی شده واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران شده است. آمریکا سالهاست که میزبانی از یک فرقه نشاندار تروریستی را بر دولت و ملت آلبانی تحمیل کرده و ضمن حمایت همه جانبه، آنها را در حوزه سایبری آموزش داده و مجهز کرده است و این سازمان جنایت پیشه کماکان به عنوان یکی از ابزارهای آمریکا در اجرای اقدامات تروریستی، حملات سایبری و جنگ روانی علیه دولت و ملت ایران ایفای نقش کرده و میکند
از سوی دیگر امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نامهای به «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل که نسخهای از آن هم برای رئیس شورای امنیت سازمان ملل ارسال شد، ادعای بی اساس دولت آلبانی را رد کرد و نسبت به هرگونه اقدام تحریک آمیز و غیرموجه هشدار داد.
سفیر و نماینده دائم ایران در این نامه به امکان طراحی عملیات و حملات سایبری و فعالیتهای خرابکارانه گروهک تروریستی منافقین با هدف انتساب این اقدامات خرابکارانه به ایران اشاره کرد و گفت: این سازمان تروریستی مورد حمایت رژیم اسرائیل، قادر به برنامه ریزی و اجرای حملات سایبری به زیرساختهای دیگر کشورها از داخل خاک آلبانی است و تاکنون نیز این گروهک تروریستی چندین حمله سایبری تروریستی علیه زیرساختهای ایران با کمک و حمایت برخی از کشورها انجام داده است
ایروانی همچنین تعرض پلیس آلبانی به اماکن دیپلماتیک ایران را نقض آشکار تعهدات بینالمللی آلبانی خواند و تاکید کرد که پلیس آلبانی با توسل به زور و بدون رضایت ایران وارد نمایندگیهای دیپلماتیک ایران در تیرانا شدند. چنین تجاوزی نقض آشکار حقوق بینالملل، به ویژه اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک و کنسولی و همچنین تعهدات کشورها براساس کنوانسیون ۱۹۶۱ وین در مورد روابط دیپلماتیک و کنوانسیون ۱۹۶۳ وین در رابطه با روابط کنسولی است، که همه کشورها را ملزم به رعایت آنها بوده و متعهد هستند تا اقدامات مقتضی برای حفاظت از اماکن دیپلماتیک و کنسولی در برابر هرگونه تعرض یا آسیب و جلوگیری از هرگونه خسارات به این اماکن اتخاذ کنند.
* اعتراض به نمایندگی دائم آلبانی در سازمان ملل
علاوه بر این، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک هم به نمایندگی دائم آلبانی نزد این سازمان نامهای ارسال و اقدامات خشونت آمیز دولت این کشور علیه اماکن دیپلماتیک و کنسولی جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرد.
در نامه نمایندگی جمهوری اسلامی ایران که رونوشت آن برای آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نیز ارسال شده، آمده است: جمهوری اسلامی ایران تمامی اعمال خشونت آمیز علیه اماکن دیپلماتیک و کنسولی خود در تیرانا در تاریخ ۱۷ شهریورماه سالجاری (۸ سپتامبر ۲۰۲۲) توسط نیروهای پلیس آلبانی و ورود به اماکن دیپلماتیک ایران بدون اجازه مقامات ذیصلاح ایرانی را به شدت محکوم میکند. این خشونتها در پی قطع یکجانبه روابط دیپلماتیک دوجانبه توسط دولت آلبانی در تاریخ ۱۶ شهریورماه ۱۴۰۱( ۷ سپتامبر ۲۰۲۲) انجام شد که بر اساس ادعاهای بیاساس و با انگیزههای سیاسی بود که توسط جمهوری اسلامی ایران قاطعانه رد شد. جمهوری اسلامی ایران از دولت آلبانی میخواهد که همه اصول و قواعد حقوق بینالملل حاکم بر روابط دیپلماتیک و کنسولی وفق کنوانسیونهای وین ۱۹۶۱ ،۱۹۶۳ و قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل، از جمله موارد مربوط به غیر قابل تعرض بودن، مصون بودن و بهویژه حفاظت، امنیت و ایمنی اماکن دیپلماتیک و کنسولی را بهجد رعایت و اجرا کند.
در این نامه همچنین از دولت آلبانی خواسته شده تا اقداماتی را در جهت رسیدگی کامل به نقض مقررات به منظور محاکمه مجرمان انجام دهد.