جمهوریت : دیپلماسی ایرانی در گزارشی این احتمال را مطرح کرد که در صورت اطمینان تهران از جدیت واشنگتن در لغو تحریم ها، بعید نیست نمایندگان ایران و آمریکا در مذاکرات هستهای با هم ملاقات کنند.
در این گزارش آمده:
* در مقابل اعتراف علنی واشنگتن مبنی بر اینکه تمام تحریم ها را لغو خواهد کرد؛ دیدار مستقیم مقامات ایران و آمریکا دیگر غیرممکن نیست.
* روزنامه الرای کسب اطلاع کرده است که بعید نیست ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به هیات مذاکره کننده ایرانی که این ماه تشکیل خواهد شد، دستور انجام دیدار مستقیم با هیات آمریکایی در وین را صادر کند که این امر پس از ارسال سیگنال های مثبت از سوی واشنگتن مبنی بر آمادگی برای پایبندی به توافق هسته ای ۲۰۱۵ صورت بگیرد؛ توافقی که در دوره اوباما امضا شد، با این حال، تردید درباره مقاصد آمریکایی ها به قوت خود باقی است.
* این منابع تاکید می کنند که دولت بایدن سیگنال هایی فرستاده مبنی بر اینکه تمایل دارد به توافق هسته ای همانطور که هست، پایبند باشد اما به صورت تدریجی، و در نتیجه ایران از گام های تنش آمیز خود به صورت تدریجی بازگردد. تهران در پاسخ به این پیشنهاد اعلام کرد که چنین چیزی را رد می کند و لغو یک باره تمام تحریم ها را خواهان است، اما در صورتی که آمریکا تصمیم خود را علنی در برابر جهان اعلام کند مبنی بر اینکه تمام تحریم ها را لغو خواهد کرد، آماده است به هیات مذاکره کننده جدید دستور نشستن در کنار نماینده آمریکا برای دستیابی به توافق درباره گام های عملی و بازگشت تهران به تعهداتش را صادر کند.
* هدف از دیدار مستقیم، نشان دادن حسن نیت از سوی ایران است مبنی بر اینکه چیزی را به بایدن می دهد که به ترامپ نداد و اینکه با جدیت تعامل خواهد کرد. ایران با این کار همچنین می خواهد این پیام را دهد که با نماینده آمریکا به شرطی دیدار خواهد کرد که فقط برای گرفتن عکس نباشد، بلکه آمریکا باید پایبندی خود را به بازگشت از تصمیمات غیرقانونی و پایبندی کامل به توافق هسته ای بدون اینکه موضوعی اضافه شود، اعلام کند.
* به گفته این منابع، هیچ مانعی در برابر مذاکره ایران با آمریکا در خصوص مسائل دیگر مانند اوضاع خاورمیانه به ویژه پس از کاهش نفوذ آمریکا و خروج آن از افغانستان و قریب الوقوع بودن خروج آن از عراق وجود ندارد، اما چنین اقدامی تنها پس از پایبندی به لغو تحریم ها و بازگشت امور به روند عادی خود ممکن است در نتیجه تهران خواهان روابط رسیدن به ثبات در غرب آسیاست و به همین سبب روابط خصمانه با هیچ کس را خواستار نیست.
* این احتمالات در حالی مطرح میشود که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا پس از دیدار با نخست وزیر اسرائیل درباره ایران مدعی شد: ما دیپلماسی را در اولویت اول قرار میدهیم. ولی اگر دیپلماسی جوابگو نباشد، گزینههای دیگر را در نظر خواهیم گرفت.