جمهوریت : اکثر افرادی که رژیم غذایی خاصی را رعایت میکنند و یا قصد کاهش وزن و لاغری دارند شاید نام نان چاودار یا نان روگن را زیاد شنیده باشند و یا حتی از آن استفاده کرده باشند. اما آیا از خواص و مضرات آن باخبرید؟
معرفی نان چاودار یا نان روگن
به گزارش سرویس سلامت جمهوریت ، نان چاودار یا نان روگن؛ نانی است که آرد آن از غله چاودار تهیه میشود و رنگ آن نیز به نوع غله استفاده شده در آن وابسته است و امکان دارد روشن یا تیره باشد.
چاودار گیاهی از خانواده گندمیان است و در واقع جز غلات محسوب میشود و از نظر ظاهری نیز شباهت بسیاری به گندم دارد.
نان چاودار سرشار از تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B۵، ویتامین B۶، فولات، سلنیوم، منگنز، آهن، مس، روی، فسفر، منیزیم و کلسیم است و به دلیل مقادیر بالای فیبر و مواد مغذی که دارد به لاغری و کاهش وزن کمک میکند و سبب کنترل بهتر قند خون شده و برای سلامت قلب و دستگاه گوارش مفید است.
فواید دارویی و درمانی نان چاودار
تاثیر نان چاودار در سلامت قلب
تحقیقات نشان داده که نان چاودار به دلیل مقادیر بالای فیبری که دارد به کاهش کلسترول خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
گفته میشود که مصرف منظم فیبر محلول با کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی کلسترول خون بالا و کلسترول بد خون یا LDL در ارتباط است.
کنترل قند خون و دیابت به کمک نان چاودار
نان چاودار دارای چندین ویژگی است که میتواند به کنترل قند خون در افراد دیابتی کمک کند.
مقادیر بالای فیبر محلول موجود در نان چاودار به کند شدن هضم و جذب کربوهیدراتها و قندها از طریق دستگاه گوارش کمک کرده و منجر به افزایش تدریجی سطح قند خون میشود.
نان چاودار همچنین حاوی ترکیبات فنلیک است که باعث آزاد شدن انسولین در جریان خون شده و به کنترل قند خون کمک بیشتری میکند.
نقش نان چاودار در سلامت دستگاه گوارش
نان چاودار ممکن است از چندین طریق به بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک کند و میتوان گفت؛ نان چاودار منبع خوبی از فیبر است که میتواند به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست مفید باشد.
مطالعات دیگر نشان داده اند که فیبر موجود در نان چاودار میتواند سطح اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه مانند بوتیرات را در جریان خون بالا ببرد. این اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه دارای فواید مختلفی از جمله لاغری و کاهش وزن، کاهش سطح قند خون و محافظت در برابر سرطان روده بزرگ میباشند.
نان چاودار و تاثیرات ضد التهاب طبیعی آن
یک مطالعه انسانی نشان داده که مصرف نان چاودار سبب کاهش نشانگرهای التهابی در بدن مانند اینترلوکین ۱ بتا (IL-۱β) و اینترلوکین ۶ (IL-۶) میشود.
کاهش خطر ابتلا به سرطان با مصرف نان چاودار
در مطالعات انسان مشخص شده که مصرف نان چاودار خطر ابتلا به سرطانهای پروستات، کولورکتال و پستان را کاهش میدهد.
عوارض و مضرات مصرف نان چاودار
کاهش جذب آهن و روی
نان چاودار بویژه نوع سبک آن حاوی فیتریک اسید است که مانع از جذب مواد معدنی مانند آهن و روی وعدههای غذایی میشود.
نفخ شکم
چاودار سرشار از فیبر و گلوتن است که ممکن است سبب ایجاد نفخ در افرادی شود که به این ترکیبات حساس هستند.
سلیاک و حساسیت به گلوتن
با توجه به اینکه نان چاودار هنوز مقداری گلوتن دارد برای افراد مبتلا به به بیماری سلیاک یا افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، مناسب نیست.
-
بیشتر بخوانید:
-
طرز تهیه چند صبحانه صرفا برای عضله سازی
-
نحوه مصرف رادیکیو یا کاسنی ایتالیایی + معرفی برخی خواص
-
طرز تهیه چند غذای خوشمزه و رژیمی با ماهی!
-
زیتون و مشکلاتی که پس از مصرف آن ایجاد میشود!
-
در چه صورت نباید از کندر و روغن آن استفاده کنیم؟
-
سیر تا پیاز قرص کمر+خواص و عوارض آن
-
آیا میدانستید مصرف شوید عوارض دارد؟! +تداخلات دارویی با آن
-
تاثیر کره بادام زمینی در کاهش وزن و لاغری
-
مصرف کراتین چه تاثیری بر روی بدن دارد؟
انتهای پیام/