جمهوریت : گیاهی گلدار با خواص فراوان که راه خود را بمنظور دارا بودن طعم و مزهای عالی به آشپزخانهها هم باز کرده است.
علفی چند ساله که میتواند به عنوان یک ماده به سالاد و سوپ اضافه شود.
اما این گیاه چه خواصی را در خود پنهان کرده است؟!
آیا میدانید مارچوبه چیست؟
مارچوبه در حقیقت گیاهی گلدار است که همگان آن را بومی بیشتر مناطق اروپا، آفریقای شمالی و غرب آسیا میدانند.
گیاه مارچوبه علفی چندساله از خانواده مارچوبگان و سردهٔ مارچوبه است.
این گیاه گلهای کوچکی که دارد روی پایههای نر و ماده قرار دارند و این گلها دارای ۶ کاسبرگ وگلبرگ و پرچم و یک مادگی هستند گلهای نر به رنگ زرد مایل به سبز بوده که کاملاً از گلهای ماده که معمولاً به رنگ قرمز در میآیند قابل تشخیص است.
نحوه برداشت مارچوبه و محل کشت آن در ایران
از سال سوم، یعنی دو سال بعد از کاشت این گیاه، برداشت مارچوبه آغاز میشود.
محل کاشت آن در ایران، سگز اباد قزوین، خوی، تبریز، نواحی مختلف البرز، قصر قجر، جلفای اصفهان، اراک، کرمانشاه، جنوب ایران، و مهارلوی شیراز است.
همچنین در روستای رز از توابع شهرستان ماهنشان زنجان و روستای رباط از توابع شهرستان شهربابک در استان کرمان در فروردین ماه به صورت خودرو رشد میکند. کاشت این گیاه در شهرستان دزفول نیز رواج پیدا کردهاست.
این گیاه به صورت خام یا پخته مورد مصرف قرار میگیرد.
ترکیبات موجود در مارچوبه
مارچوبه حاوی آسپاراژین ف کونی فرین، اینوزیت، تانن، اسدی گالیک، آسپاراگوز، و اسید سوکسی نیک است.
دانه مارچوبه دارای ۱۵ درصد مواد روغنی است. این روغن زرد مایل به قرمز است.
اگر بخواهیم مواد موجود در مارچوبه را به صورت گرمی و جز به جز بیان کنیم، باید بگوییم که مارچوبه حاوی مواد زیر است:
آب ۹۰ گرم، پروتئین ۲/۵ گرم، چربی ۰/۲ گرم، مواد نشاستهای ۴/۲ گرم، کلسیم ۲۲ میلی گرم، فسفر ۶۰ میلی گرم، آهن ۱/۱ میلی گرم، سدیم ۲ میلی گرم، پتاسیم ۲۷۵ میلی گرم، ویتامین آ ۹۰۰ واحد، ویتامین ب ۱، ۰/۲ میلی گرم، ویتامین ب ۲، ۰/۲ میلی گرم، ویتامین ب ۳، ۱/۵ میلی گرم، ویتامین ث ۳۵ میلی گرم.
مارچوبه چه تفاوتی با سایر گیاهان دارد؟
در حقیقت مهمترین تفاوت مارچوبه با باقی گیاهان فعالیت تنفسی بالای آن است.
اکثر گیاهان حتی پس از چیده شدن و جدا شدن از ریشه، تا مدتی زنده میمانند و فعالیتهای حیاتی خود را ادامه میدهند دریافت اکسیژن و آزاد سازی کربن دیاکسید از جمله کارهایی است که گیاهان بعد از جدا شدن از ریشه تا مدت زمانی آن را اجرا میکنند، اما با توجه به اینکه مارچوبه از فعالیت تنفسی بالایی برخوردار است، زودتر از مابقی گیاهان خشک شده و آب ذخیره شده در خود را از دست میدهد.
با توجه به این موضوع، بهتر است برای نگهداری آن به عنوان یک ماده غذایی قابل استفاده، ساقهها را با یک پارچه مرطوب پوشانده و آن را در یخچال قرار دهید تا ۴۸ ساعت بعد از جدا شدن از ریشه زنده بماند. چراکه بعد از ۴۸ ساعت سخت شده و استفاده از آن دشوار میشود.
نگاهی به فواید و خواص مارچوبه
- ضدسرطان
ساپونینهای خام در جوانههای مارچوبه فعالیت ضد سرطانی دارد. ژورنال غذاهای کاربردی انتشار شده نشان میدهد که ساپونین ویژگیهای معمول آپوپتوز را القا میکند و سرطان را کاهش میدهد.
- حفظ سطح هموسیستئین
مارچوبه سرشار از ویتامینهای B است که به حفظ سطوح سالم هموسیستئین کمک میکند، وقتی یک آمینو اسید در بدن شکسته میشود در خون تولید میشود. ویتامین B، به ویژه اسید فولیک، B۶، و B۱۲ نقش کلیدی در تبدیل هموسیستئین به سیستین ایفا میکنند.
- مقابله با افسردگی و خستگی با مارچوبه
مارچوبه با فیبر بالایی که دارد برای درمان یبوست و نفخ شکم موثر است.
- درمان روماتیسم
آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن است که باعث التهاب مفاصل میشود. مارچوبه، که دارای خواص ضد التهابی است به تسکین درد و تسکین عملکرد ضعیف بدن در رابطه با ورم مفاصل کمک میکند.
- کنترل دیابت
مواد ضد التهابی موجود در مارچوبه به کاهش بیماریهای دیابت نوع ۲ کمک میکنند و به دلیل وجود کرومیوم معدنی در ان که نقش اساسی در تنظیم سطح قند خون بدن ایفا میکند و ترشح انسولین را بهبود میبخشد و یک اثر ضد دیابتی ایجاد میکند.
- ویتامین A
گیاه مارچوبه منبع خوبی از ویتامین A است که برای بینایی سالم مفید است. مارچوبه به خاطرداشتن آنتی اکسیدان، به ترمیم اسیبهای چشم ناشی از رادیکالهای آزاد اکسیژن کمک میکند. همچنین آمینو اسید موجود در آن به کاهش خطر بیماریهای چشمی مثل آب مروارید و کوری چشم کمک میکند.
- مارچوبه غنی از روتین
مارچوبه منبع غنی روتین است و برای درمان بواسیر و جلوگیری از لخته شدن خون مورد استفاده قرار میگیرد. نفوذ مویرگها را افزایش میدهد، رگهای خونی را تقویت میکند.
- درمان عفونت
برای درمان عفونتها مثل قارچ مارچوبه مصرف کنید.
- مبارزه با آلزایمر
مارچوبه برای مبارزه با الزایمر، عصبی مغزی، بیماریهای ژنتیکی یا تناوبی موثر است.
- درمان صرع
صرع، یک اختلال مزمن است که بر مغز تاثیر میگذارد و منجر به تشنج میشود. مغز سیگنالهای غیر عادی را در نتیجه تغییرات برگشت ناپذیر در بافتهای مغزی منتقل میکند. ریشه مارچوبه را میتوان به عنوان یک ضد سرع برای درمان علایم بیماری صرع به کار برد.
- جلوگیری از پیری زودرس
برای جلوگیری از پیری زودرس، سلامت پوست، درمان اکنه، تولید کلاژن، درخشندگی پوست، گرفتگی اب اضافی بدن مارچوبه مصرف کنید.
کاربرد مارچوبه در آشپزی
مارچوبه طعم و مزه خوبی دارد و میتوان انرا بصورت خام، گریل شده و یا کباب شده مصرف کرد.
همچنین مارچوبه میتواند به عنوان یک ماده به سالاد و سوپ اضافه شود.
-
بیشتر بخوانید:
-
لوبیا سبز گیاهی از پرو با خاصیت درمانگری!
-
دارچین؛ ادویهای ارزشمندتر از طلا با خواصی شگفت انگیز
-
طرز تهیه دمنوش هل +خواص و مضرات
-
چرا عسل شیرین است؟ +علائم آلرژی به عسل
-
هشدار؛ مصرف عرق نعنا برای این افراد ممنوع است
جوانههای این گیاه به عنوان پیش غذا مورد استفاده قرار میگیرند. این کار به حداقل زمان در آشپزی نیاز دارد به همین دلیل یک ضرب المثل معروف رومی میگوید:”سریع مثل پخت مارچوبه”، برای هر چیزی که باید به سرعت انجام شود به کار میرود.
انتهای پیام/