جمهوریت: رئیسجمهور گفت: همیشه نیمی از جمعیت کشور و بیش از نصف آن برای مقابله با کرونا همراه بودند و همکاری کردند و ما میخواهیم مردم این همکاریها را افزایش دهند.
حجتالاسلاموالمسلمین حسن روحانی روز شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا اظهارداشت: در ۶ ماهه اول سال ۶۰ مردم با مشکلات بسیار زیادی روبه رو بودند از ماجرای هفتم تیر گرفته از شهدای حزب جمهوری اسلامی تا شهادت رییس جمهوری و نخست وزیر وقت در شهریور ماه تقریباً ماههای بسیار سختی بود.
رییس جمهوری گفت: در سال ۶۰ علاوه بر توطئه تروریستی که منافقین و امثال آنها داشتند، از ابتدای جنگ یعنی ۳۱ شهریور ۵۹ تا آن زمان گرچه ما عملیاتهای متعددی را انجام دادیم و موفقیتهای نسبی هم به دست آوردیم عملیات شکست حصر آبادان،مهمترین عملیات ما از آغاز جنگ تحمیلی بود یعنی حدود یک سال از جنگ گذشته از پایان شهریور ۵۹ تا پایان شهریور شدیم که وارد مهرماه می شدیم و پنجم مهرماه بسیار برای ما مهم بود یک نشاط بزرگی را برای ما ایجاد کرد و غم و اندوه را برطرف کرد و قدرت جمهوری اسلامی ایران را نشان داد.
اهم اظهارات رئیس جمهور را اینجا بخوانید؛
* اینکه امام (ره) تاکید فرموده بودند «حصر آبادان باید شکسته شود» این فرمان و دستور امام (ره) اجرایی و عملیاتی شد، بنابراین در پنجم مهرماه عملیات بسیار مهمی بود، از ارتش و سپاه تشکر میکنم. از همان زمان هم لشکر خراسان به « لشکر پیروز خراسان» معروف شد که به دلیل همین عملیات بود که نقش بسیار مهمی را در این عملیات عزیزان ما داشتند
*امروز ۷ ماه پس از پایان بهمن تا پایان شهریور گذشته و ما وارد ماه هشتم شدیم و از خدمات همه کادر درمان و مدافعان سلامت و عزیزانی که برای مقابله با کرونا فداکاری و ایثار کردند تشکر میکنم، همچنین از مردم بزرگوار ایران به خاطر همکاری و هماهنگی شان تشکر می کنم، و تبریک میگویم؛ مردم در عزاداری ها هماهنگ بودند در فرستادن بچهها به مدرسه هماهنگ بودند، در بازار حواسشان به پروتکل بهداشت و درمان بوده و همچنین استفاده از ماسک فاصله اجتماعی کاهش سفر و تردد کاملا رعایت میکردند.
* البته ممکن است عدهای دستور العملهای بهداشتی را مراعات نکرده باشند، اما همیشه آمار را که بررسی کنیم بجز آمارهایی که موارد مراعات نشده،می بینیم ۴۸ تا ۵۳ درصد مراعات کردند، البته این امار کم است اما دلمان میخواهد که بالای ۹۰ درصد باشد، اما در عین حال همیشه نیمی از جمعیت و بیش از نیمی از جمعیت همراه بودند و همراهی کردند و از مردم میخواهیم این همکاریها را افزایش بدهند تا از این مراحل عبور کنیم.
* این بیماری یک بیماری خطرناک ، همه گیر وغافلگیر کننده بود، زمانی که این بیماری در دی ماه سال گذشته در چین آغاز شد، در دنیا کمتر فکر میکردند که این بیماری همه گیر و عالمگیر شود، می گفتند یک استان دچار مشکل شده که آن هم قرنطینه و اصلاح میشود کسی این فکرها را نمیکرد،همه اخباری که در دنیا مطرح میشد همه درباره ووهان بود.
* همین حین که داشتند ووهان را توصیف می کردند ناگهیان این بیماری از مرزها عبور کرد و سرازیر شد. اول که اروپا هنوز مبتلا نشده بود بیشتر این بیماری را توضیح داده و نواقص کشورهای مبتلا را بیان میکردند. زمانی که گرم انتقاد گرفتن بودند یک مرتبه دیدند سیل فرش زیرپایشان برد و این بیماری همه کشورهایشان را فرا گرفت و همه نقدها یکباره خاموش شد.
* بعد دیدند صفهای طولانی در مغازهها بسته شد چه داستانهایی که داشتند داستان سرایی برای دیگران میکردند و لازم شد دیگران برای آنان داستان سرایی کنند، دیگر هیچ قارهای مصون نبود همه گرفتار شدند تصوری که جامعه علمی و پزشکی ما در سطح جهان نسبت به این بیماری داشت مداوم تغییر کرد، برخی تثبیت و برخی رد شد.
*برخی فکر میکردند این بیماری آمده مدتی هست و بعد میرود. اما معلوم شد این بیماری با بیماریهایی که جزو اجداد این بیماری است خطرناکتر است بعد فکر می کردند این بیماری در زمستان است و وقتی هوا گرم شود تمام میشود احساسشان این بود که این بیماری مانند انفلواانزاست هوا گرم شد که نه تنها اثر نداشت بلکه در گرمترین نقطه کشور این بیماری اوج گرفت.
* بعد آمدند گفتند ما رسیدیم به داروهایی و فکر میکردند با این داروها این مساله حل میشود، تبلیغات کردند که از ما بخرید اما در عین حال هنوز تا امروز یک درمان قطعی برای این بیماری پیدا نشده است. تصور میشد هر جا این بیماری رفت و افراد مبتلا شدند دیگر سراغ مردم آن شهر نمیرود خیلی ها میگفتند ایمنی جمعی ایجاد می کند یا تصور میشد اگر کسی یکبار دچار این بیماری شد یک سال و دو سال دیگر دچار این بیماری نمیشوند ولی در عمل دیدیم این گونه نیست.
* برخی از تصوراتی که نسبت به این بیماری انجام میگرفت، تثبیت شد. میگفتند این بیماری مسری و تنفسی است و راهحل این است که فاصلهها بیشتر شود و از ماسک استفاده شود که درست درآمد. گفتند دستکش الزامی است ولی کمکم در حین کارهایی که انجام میگرفت دیدند که دستکش خیلی موثر نیست و گاهی هم ممکن است اثر سویی هم داشته باشد که این هم کنار زده شد.
* اما یکسری امور تثبت شد یعنی اینکه ما زودتر باید به فرد مبتلا برسیم. و یا فرد مبتلا زودتر باید این خطر را احساس کند و نگوید که دردی در بدن من ایجاد شده و سرفه و عطسه میکند، کمی احساس سرما میکنم و این یک سرماخوردگی است و مهم نیست.
* از طرفی ما باید سریعتر بتوانیم، بیماریهایی که به صورت سرپایی معالجه میشوند را معالجه کنیم. در گزارشهای هفتگی و ترسیمی که از روند بیماری و روند فوت صورت میگیرد، وقتی ما میبینیم روند بیماری با فوت خیلی فاصله گرفته نشان میدهد که بیماری افزایش پیدا کرده ولی تعداد افراد فوتی ثابت مانده است، و این نشان میدهد که به موقع و زودتر مراجعه کردهاند.
* اعلام زودتر، درمان سریعتر، مواظبت زودتر، قرنطینه و ایزوله کردن سریعتر را اساس بهداشت است و در این بیماری همه به این نتیجه رسیدند که بهداشت اساس است و درمان در مرحله دوم قرار دارد. در این زمینه اقدامات خوبی تا امروز انجام شد و اقداماتی هم هست که باید انجام شود.
* در ۳ مسئله باید اقدام فعالتری را انجام دهیم، مسئله اول رعایت خود مردم است. عدم رعایت کافی مردم ما را دچار مشکل میکند. مطمئن شدن سریع مردم موضوع دیگری است. مردم تا میبینند این بیماری کمی کاهش پیدا کرد، مراقبتها، اصول بهداشتی را کنار میگذارند و ما دوباره گرفتار میشویم.
*در کشورهای معروف اروپایی این بیماری تقریباً کنترل یا حتی مهار هم شد و برای استفاده فصل تابستان در ماه اوت، پروازها را آزاد گذاشتند حتی برخیها ترویج هم کردند. به محض گذشت ۱۵ روز، این بیماری دوباره اوج گرفت. این مساله کاملا روشن است به محض اینکه دستورالعملها بهخوبی مراعات نشود بیماری اوج میگیرد. بنابر این عدم رعایت کافی یکی از مشکلات اصلی ما در این بیماری است.
* مساله دوم را کاهش نظارت است. ما امروز در گزارشها دیدیم که وزارت بهداشت درمان به خوبی نظارت میکند و در این نظارت، بیش از ۲۲۰۰ مدرسه را که اشکالاتی داشتند تعطیل کردند تا این اشکالات را برطرف کنند. این موضوع بسیار مهمی است چرا که هرچه نظارت را بیشتر کنیم برای ما اهمیت دارد برای اینکه به اهدافمان برسیم.
* اقدامات ناکافی، مشکلات ما را افزایش میدهد، به عنوان مثال یک نفر برای تست مراجعه کرده، و این مرحله به خوبی انجام شده و تست وی مثبت اعلام شده است. اگر این شخص در مرحله ایزوله به جای ۱۴ روز، یک هفته در خانه بماند ما دچار مشکل میشویم و نمیتوانیم به نتیجه برسیم.
* به این فرد مبتلا گفته میشود با کسی رفت و آمد نکند، ولی این فرد بعد از گذشت ۲ روز میگوید که حالش بهتر شده و رفت و آمد را آغاز میکند و در داخل خانه، همسایه، اقوام همه را گرفتار و مبتلا میکند. ما در این شرایط جدید و در این هفتههای اخیر، گزارشاتی که وزارت بهداشت و درمان داد اینکه این بیماری از برخی جهات شرایطش بدتر شده است.
* این بیماری قبلا بیشتر افراد مسن و افرادی که زمینهدار بودند را مبتلا میکرد و خیلی به جوانها کاری نداشت ولی در این دور، میبینیم که جوانها را هم مبتلا میکند و فکر نمیشد که کسی که یک بار به این بیماری مبتلا شده، دوباره مبتلا شود.
درباره اجرای نظارت ویژه در «تهران بزرگ» هفته بعد تصمیم گیری میکنیم
* ناچاریم نظارتها را تشدید کنیم، سازمان صدا و سیما و فضای مجازی، مدارس و علما باید فرهنگ سازی را توسعه دهیم که به جز این راهی نداریم.رییس جمهوری درباره تشدید نظارتها و مقررات مقابله با کرونا در تهران بزرگ گفت: روز پنجشنبه هفته گذشته کمیته امنیتی-اجتماعی و کمیته بهداشتی خواستیم تا پایان این هفته فعلا برای «تهران بزرگ» برنامهریزی کنند و برنامه ویژهای را آماده کنند که از افرادی که ماسک نمیزنند به سادگی عبور نکنیم.
*طبق این طرح افرادی که به اشخاصی که ماسک ندارد خدمت میدهند مسئول هستند، آنها فقط باید به فردی که ماسک زده خدمات بدهند اگر فردی ماسک ندارد نباید به وی خدمات داده شود، چه در تاکسی، اتوبوس، بازار و پاساژ و یا بانک خدمت گیرندگان باید ماسک داشته باشند، خدمت دهنده موظف است مراعات کند اگر مراعات نکند با او برخورد خواهد شد که چهارچوب آن مشخص میشود.
میتوانیم افرادی که در جامعه ماسک نمیزنند را شناسایی کنیم
* باید طرحی آماده شود که فردی که در زمان حضور در جامعه ماسک زدن را مراعات نمیکند نیز که چگونه با وی برخورد شود، البته با اندازه کافی وسایل و ابزار داریم که تشخیص بدهیم چه کسی در خیابان و پیادهرو ماسک ندارد و می توانیم آنها را شناسایی کنیم.از این طریق برای افرادی که ماسک زدن را مراعات نمی کنند مجازات در نظر بگیریم که قرار شد تا پایان هفته این موضوع بررسی و تکمیل شود و در جلسه کمیتههای تخصصی در روز پنجشنبه مطرح شود و شنبه بعد در ستاد ملی مقابله با کرونا در این زمینه تصمیم گیری خواهیم کرد.
* اگر در ستاد ملی کرونا این طرح تصویب شد ابتدا در تهران بزرگ با یک فاصله زمانی ۴ تا ۵ روزه برای آموزش و اطلاع رسانی کافی اجرایی و عملیاتی میشود و اگر موثر بود آن را برای شهرهای بزرگ دیگر اجرایی و عملیاتی میکنیم.
* امروز در برخی از کشورها نیز مجبور شدند نسبت به آنهایی که پروتکلهای بهداشتی را مراعات نمی کنند، مجازات و جریمه کنند. هر نوع تنبیه و مجازاتی در نظر میگیرند که قرار شد طرحی در این زمینه آماده شود که فعلا برای «ماسک نزدن» اقدام میشود و ممکن است برای سایر موارد نیز چهارچوب هایی در کمیته و ستاد بررسی شود.
*{ درباره اختیارات استانداران برای مقابله با کرونا}: در جلسه امروز ستاد ملی تصمیم گرفتیم که ستادهای استانی بتواند برای استان خود برای مدت یک هفته برخی از موارد را محدود و یا تعطیل کند که این موارد ما طبق با فهرستی در اختیار همه استانداران و ستادهای استانی قرار گرفت که شامل دانشگاه ها، مدارس و حوزههای علمیه و مراکز تفریحی و سینما و موزه ها و تالار پذیرایی، آرایشگاهها و مساجد و مصلیها و مراسم فرهنگی اجتماعی باشگاه های ورزشی قهوه خانه و شهربازی و نمازجمعه و …است.
* اگر استانداران در جایی ضروری دیدند که این مراکز برای یک هفته باید تعطیل شوند پیشنهاد خود را به کمیته امنیت اجتماعی ستاد ملی کرونا در وزارت کشور بدهند، که در این کمیته و کمیته بهداشتی بررسی میشود و در نهایت با تایید (عبدالرضا رحمانی فضلی) وزیر کشور و (سعید نمکی) وزیر بهداشت برای یک هفته آن مقررات اجرا و عملیاتی میشود تا بتوانیم از این شرایط سخت که امروز رو به روی ما قرار گرفته و بار خیلی بسیار سنگین آن بر دوش کادر درمان و مدافعان سلامت و بیمارستان ها در استانها است،عبور کنیم.
* تامین نیازهای بهداشتی اولویت دولت است، ما هر کاری که بتوانیم برای کمک به کادر درمان و مدافعان سلامت کشور انجام خواهیم داد، برای تامین دارو و تجهیزات درمان و نیازمندیهای بهداشتی اولویت قائل هستیم و خودم هم به عنوان رییس ستاد ملی کرونا مراقبت میکنم زیرا جزو وظایف ماست و آن را دنبال میکنیم.
کسی آدرس اشتباه به مردم ندهد
*{ با اشاره به اقدامات خصمانه آمریکا علیه مردم ایران}: آمریکاییها اخیرا اعلام کردند دهها میلیارد دلار به ایران لطمه زدیم در عرض سال های ۹۷، ۹۸ و ۹۹ حداقل ۱۵۰میلیارد دلار به کشور لطمه زدند، با تحریم غلط و غیرقانونی و بیجا و ضد انسانی و عملیات تروریستی، جلوی دارو و درمان و مواد غذایی را گرفتند آنها آدم هایی هستندکه هیچ وقت ما در تاریخ کاخ سفید را با این توحش ندیده بودیم بزرگترین توحش را انجام دادند.
* آقایی که اسمش وزیر خارجه است ولی وزیر جنایات است با افتخار میگوید که ما هفتاد میلیارد جلوی منابع ایران را گرفتیم نگذاشتیم در اختیار ایران قرار گیرد به دشمنی با ملت ایران و ضربه به ایران افتخار میکنیم، پس فردا دیدیم آمدند افتخار کردند که ما پنج میلیارد دلار ایران از صندوق داشت میگرفت از آی ام اف که آمریکا مانع شد اگر گرفته بودیم صرف دارو و درمان می شد.
* مردم برای کمبود و مشکلات در کشور اگر میخواهند لعن و نفرین کنند آدرسش کاخ سفید در واشنگتن است آدرس اشتباه کسی به آن ها ندهد یک عدهای به خاطر منافع غلط گروهی و باندی به مردم آدرس غلط ندهند آدرس صحیح تمام جنایات و فشار بر مردم عزیز ایران واشنگتن دی سی کاخ سفید است و آنهایی که داخل این ساختمان هستند این همه جنایات علیه ملت ایران روا داشته اند و شما میبینید هر روز فشار و مشکلات است.
*البته مردم ما ایستادگی و مقاومت کردند خم به ابرو نیاوردند و خم نشدند در برابر این قلدرها اما به هر حال آثار سوء است سختی و مشکلات است.
* مردم می بایست در این ساله ها زندگی خیلی راحت تری می داشتند میبایست اجناس به مراتب ارزان تر باشد میبایست دلار به قیمت معقولش بود، تمام این جنایات پای کاخ سفید است جمهوری اسلامی پای عهدش باقی مانده است یکجانبه پای همه مقررات مانده است، حالا یک وقتی بود حرف حقی می زدیم دو سه تا کشور از ما حمایت می کردند اما امروز فقط دو سه کشور از آمریکا حمایت می کنند.
*ما لعن و نفرین و کینه مان را با آدرس صحیح و درست بفرستیم آن کسی که جنایت کار است کاخ نشین کاخ سفید است، منشا تمام مشکلات مردم از صهیونیست، ارتجاع و تندهای آمریکاست، امروز فرمانده این کار در آمریکاست و دارد علیه مردم ایران جنایت می کند.
* شکی ندارم که دولت آمریکا روزی تسلیم خواهد شد و در برابر ملت ایران زانو میزند. شکی ندارم ملت ایران پیروز خواهد بود. همان طور که ملت ما در عملیات ثامن الائمه در چهل سال پیش حصر آبادان را شکست این حصر را هم ملت ما می شکند. آن حصر را صدام درست کرده بود ما آن را شکست دادیم و این حصر را هم ترامپ درست کرده این را هم ملت ما می شکند و ما عبور خواهیم کرد.
امسال راهپیمایی اربعین و سفر به عراق نداریم
*{ درخصوص عزاداریهای ماه صفر}: در عزاداری ماه صفر همان طور که قبلا تاکید شده است امسال راهپیمایی و سفر به عراق نداریم. به دلیل این که مقامات عراقی رسماً اعلام کردند که نمیتوانیم پذیرای زائران باشیم. راهپیمایی نمادین در شهرها هم نداریم مقام معظم رهبری با یک بیان خیلی روشن و صریحی فرمودند در خانه هایمان عزاداری کنیم اگر هم در حسینیهها و تکایا است با رعایت پروتکلهای بهداشتی باشد.
* بازهم درخواست میکنیم که صدا و سیما، بخش مجازی و همه آنهایی که در فضای مجازی فعال هستند بتوانند جبران کنند و عزاداری ایام اربعین و روزهای پایانی ماه صفر را به دل مردم و به خانههای مردم ببرند و مردم بتوانند با مراعات عزاداری خود را نسبت به سالار شهیدان و بعد در آخر ماه نسبت به امام مجتبی(ع) نسبت به پیامبر عظیم الشان و امام هشتم حضرت علی بن موسی الرضا(ع) انجام دهند.